Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jak by měli politici a sportovci reagovat na situaci na Ukrajině?

06 hamacek cudlin R19 2012 • Autor: Respekt
06 hamacek cudlin R19 2012 • Autor: Respekt

Jan Hamáček (ČSSD)

místopředseda sněmovního zahraničního výboru

Situace ohledně uvěznění Julije Tymošenkové je sama o sobě velice složitá a v širším kontextu se dotýká samotné otázky trestní odpovědnosti politiků. Vzpomenout můžeme v této souvislosti například nedávný soudní proces s bývalým islandským premiérem. Nicméně v případě Tymošenkové zůstává až příliš mnoho pochybností o politické motivaci jejího trestního stíhání a to je z hlediska našeho chápaní fungování demokracie nepřípustné. Rozhodnutí některých politiků bojkotovat summit v Jaltě a fotbalové EURO 2012 proto hodnotím jako správné, i když se jedná o krajní řešení. Případné propuštění Tymošenkové do domácího léčení by mohlo výrazně napomoci ke zlepšení atmosféry ve vztazích mezi Ukrajinou a jejími evropskými partnery.



06 Kejval foto HN Libor Foj • Autor: Respekt
06 Kejval foto HN Libor Foj • Autor: Respekt

Jiří Kejval

místopředseda Českého olympijského výboru

Sport je apolitický, má sloužit ke sbližování národů a různých kultur. Politici ho bohužel příliš často zneužívají ke zviditelňování sebe a svých cílů. To je téměř vždy na úkor sportu a jeho poslání. Mnoho sportovců z celého světa cítí dodnes velkou křivdu, že nemohli startovat v letech 1980 a 1984 na olympiádách v Moskvě a v Los Angeles. Jsem proto přesvědčen, že by EURO 2012 nemělo být rukojmím v kauze Julije Tymošenkové. Považuji za nemravné, aby fotbalisté a fanoušci jednotlivých týmů byli obětí této situace.

06 pelta foto HN Lukas Biba • Autor: Respekt
06 pelta foto HN Lukas Biba • Autor: Respekt

Miroslav Pelta

předseda Fotbalové asociace ČR

Případ bývalé premiérky Tymošenkové se dostal do popředí zájmu, nejrůznější lidé jsou žádáni o vyslovení názoru. Mám však obavy, že jen málo oslovených má potřebné ucelené informace. Pokud bych tedy měl hovořit z pozice předsedy fotbalové asociace, pak chci připomenout, že naše nadřazené mezinárodní orgány, tedy FIFA a UEFA, jednoznačně zastávají stanovisko nesměšování fotbalu a politiky a totéž požadují i po členských zemích. Historické zkušenosti ukazují, že to asi není od věci, protože se ukázalo, že bojkoty velkých sportovních akcí, třeba olympijských her, se minuly účinkem. Zdá se, že jde o záležitost, která má politické kořeny, a kdo jiný by ji měl především řešit než politici. Radit jim jak si ale rozhodně netroufnu. Politici mají své možnosti, proto by bylo potřeba využít nejprve je a nebrat si sportovní akci a sportovce jako rukojmí.

06 tenisek archivTOP09 R19 • Autor: Respekt
06 tenisek archivTOP09 R19 • Autor: Respekt

Marek Ženíšek (TOP 09)

místopředseda TOP 09 a první náměstek ministra zdravotnictví

Představa úplné blokády včetně sportovců je v současné době naivní. Na druhou stranu politici se na rozdíl od fotbalistů musí rozhodnout, zda svoji cestu na EURO na Ukrajinu pojmou jako politické gesto, nebo jestli na Ukrajinu a do Polska přijedou coby prominentní fanoušci svých národních týmů. Pokud se rozhodnou jet, neměli by být jen okrasou a přívěskem šampionátu, ale měli by na situaci bývalé premiérky hlasitě upozorňovat. Každý evropský politik by měl dát odpovídající formou najevo, že soudní procesy, které jsou na Ukrajině vedeny s expremiérkou Tymošenkovou a dalšími členy jejího kabinetu, jsou v rozporu s evropskými standardy, jsou vnímány jako forma politické odplaty a Ukrajině na její cestě do Evropy neprospívají. Představitelé Ukrajiny si musí uvědomit, že svým postojem se dostávají do izolace a že to je Ukrajina, kdo žádá urychlení podpisu asociačních dohod s EU.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2012 pod titulkem Anketa: Jak by měli politici a sportovci reagovat na situaci na Ukrajině?