Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Důchody a ProMoPro

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Koalicí schválená důchodová reforma vypadá nakonec docela váhavě: příspěvek do fondů se týká jen lidí pod 35 let, je dobrovolný a může činit pouhá tři procenta mzdy (pokud člověk dobrovolně přihodí další dvě). Pro srovnání: polský fondový pilíř je stále povinný a nedávno byl snížen ze sedmi procent příjmu na 2,5 procenta.

Sociální demokracie spolupracovat nehodlá. Co z toho vyplývá? Pokud se dostane k moci a bude vládnout s pravicí, tak nic. Pokud bude vládnout po příštích volbách levice, může fondový systém zrušit, ale v tom případě musí ČSSD říci na rovinu, že věk pro odchod do důchodu se bude zvyšovat mnohem razantněji, než si kdo dovede představit. Jiná možnost prostě není.

Když systém zůstane, co bude s lidmi, kteří si spořit nebudou? Je zjevné, že přechodem na zdánlivě liberální dobrovolnost vláda jen přepinkává odpovědnost na vlády příští, které budou muset systém modifikovat. Bude lidem možná donekonečna říkat: Je to vaše chyba, měl jste si spořit. To ale situaci nevyřeší. Toto není a ještě dlouho nebude (pokud vůbec) společnost finančně gramotných lidí s nadprůměrným IQ.

• Co dokazují převody z účtů firmy ProMoPro na účty v Karibiku? Já tady nutně nevidím nic kriminálního, i když záleží na tom, co to všechno znamená daňově.

Z hlediska posouzení kompetentnosti úředníků tehdejšího Úřadu vlády to svědčí o jediném: marže jsou stěží uvěřitelné. Pokud si dvě soukromé firmy obchodují mezi sebou,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].