Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Biocigarety

Jaký je rozdíl mezi tatrankou a cigaretou? Na oplatce není napsáno, že zabíjí. Zato je na ní napsáno, jaká obsahuje aditiva. Je jich dost, ale v tom se právě od cigaret neliší. Tam jsou také, jen se neví jaká. Ví to jen těch pár pánů v bílých pláštích v tabákových koncernech, kteří je tam přidávají a na rozdíl od pánů v bílých pláštích ve spojených pečivárnách to nemusejí nikomu říkat.

Přídatných látek je přitom v cigaretách údajně na šest set a fungují podobně jako v oplatkách. Pro vlhkost, pro chuť, proto aby vydávaly pěkný proužek dýmu, což je zrovna jedna, která se do sušenek nedává. A pak jsou tam taky takové, které by měly zvyšovat jejich návykovost. Tak se to aspoň tvrdí. Že to jsou přísady, které upraví uvolňování nikotinu, další, které jsou sladké, takže maskují, že kouření je vlastně nechutné, a další, které způsobí, že neškrábou v krku. Výsledkem je, že více lidí víc kouří, což páni v bílých pláštích vidí každopádně rádi.

Nikdo neví, jak je to opravdu. Nicméně přineslo to novou módu. Cigarety etické, organické a bez aditiv, které se teď rozhodně nosí. Takže típáme startku a zapalujeme smrtku.

Cigarety Smrt (Death) byly první, které proklamovaly, že jsou bez aditiv. Ani na cigaretě samotné nebyl žádný potisk, aby kuřák nevdechoval barvu, jen drobný vodotisk, dva zkřížené hnátky a lebečka mu připomínaly, jak skončí. Jejich krátký obchodní úspěch skončil rychlou smrtí, ale přišly další.

[image id…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].