Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zasmát se s Kocourkem

Znáte to, jak ministr Kocourek přijde na vládu s novou energetickou koncepcí? Ministr Kocourek přijde na vládu s novou energetickou koncepcí, kde je napsáno, že Česko postaví do roku 2050 deset nových jaderných elektráren. (Smích)

Pokud Jára Cimrman vymýšlel odborné vtipy a v zásobě měl vtipy chemické nebo optické, pak tohle je vtip energetický. Země, která dvacet let stavěla jeden Temelín a v níž se i prosté vyhrabání tunelu pod Prahou dokáže prodražit o deset miliard korun, teď ústy člena vlády vážně slibuje investici, jejíž cena, velikost a složitost přesahuje fantazii deseti ministrů Kocourků.

Zkusme to ale věcněji. 1) Uvažování Nečasova kabinetu se vrací do éry tupého megalomanského komunismu, kdy byl cíl vyrobit co nejvíc elektřiny a plánovala se jaderná elektrárna v každém kraji. Vláda se naprosto vzdává ambice výrazně snižovat energetickou náročnost umožnit rozvoj moderních energetických technologií. 2) Ministerstvo průmyslu dlouho dopředu plánuje megalomanskou investici v tržním prostředí, aniž by znalo základní vstupní data, jako je budoucí cena proudu na trhu, cena úvěrů, finanční kondice firmy ČEZ a vlastně i celého Česka. 3) Čelní politik ODS ukazuje svoji nedůvěru v trh a naopak lásku ke tvrdé centralizaci, již by taková operace přinesla. 4) Vláda podobnými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].