Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A ředitelem ČT se stává...

Volba bývalého ředitele Novy by dávala logiku

Schyluje se k největší mediální události posledních let. Česká televize dostane po dlouhé éře Jiřího Janečka nového šéfa či šéfku. Je to velká příležitost, která do značné míry ovlivní tvář této země.

Pozor na figurky

Veřejnoprávní televize nabízí poměrně širokou a komplexní službu. Od výroby filmů a dokumentů přes pořady pro menšiny až po zpravodajství a publicistiku. Díky stále větší lenosti číst se obraz stává vlivnějším a vlivnějším, byť i televizi potkává úbytek (zejména mladších) diváků, kteří míří za internetem apod. Každopádně televize do jisté míry udává tón zdejší politické i společenské debatě, a proto je výběr nového ředitele této instituce tak důležitý.

Tuzemská (ale vůbec postkomunistická) zkušenost s výběrem nových šéfů nabádá k opatrnosti. Stalo se zvykem vybírat v lepším případě ne příliš výrazné a nápadité ředitele, v horším případě poslušné figurky. První varianta se stala naposledy u nás, druhá nedávno potkala Slovensko, Maďarsko i Polsko. Kudy se Česko vydá nyní?

Do služby se přihlásilo na třicet lidí, kteří jsou přesvědčení o tom, že rozumějí tématu, jsou dostatečně vzdělaní, schopní kreativně řídit spolupracovníky, odolávat tlakům a posunout televizi dál. To je docela slibná zpráva o sebevědomí v této…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].