Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bártu nedáme!

Už za pár dní budou poslanci rozhodovat o tom, jestli má být faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta zbaven imunity, aby se policie mohla zabývat jeho úplatkem, který dal tehdejším stranickým kolegům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi. Dlouho se zdálo, že půjde pouze o formalitu. Jsou tu svědci úplatku, jsou tu předané peníze, jsou tu souvislosti případu. Teď už by to mělo být jen na policii, aby sesbírala důkazy, a na justici, aby přezkoumala jejich relevantnost. Situace se ale komplikuje.

Kolegové z Hospodářských novin zjistili, že nemalá část poslaneckého klubu ODS je proti vydání Bárty. Důvody pak otevřeně vysvětlil poslanec za tuto stranu Marek Benda: „Byl by to precedens, že policie smí zasahovat do věcí uvnitř stran.“

Tento tucet slov v sobě skrývá velmi důležité odhalení toho, jak někteří politici vnímají svět. Jsou tu dvoje pravidla – jedna platí pro ně a jedna pro ty ostatní. Pakliže se někdo dopustí korupce ve firmě, státní správě či třeba policii, může za to být souzen. Ale uvnitř stran je to cosi vyššího, za co se netrestá.

Poslanec Benda se zřejmě obává, aby se tu nenarušila volná soutěž politických stran. Policie je silový orgán a jako takový by se měl od politiky držet daleko. To je pravda, ale ochrana končí tam, kde začíná trestný čin.

Zatím nám nikdo z politiků nepředložil byť…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].