Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Vrchní žalobce Rampula obvinil nejvyššího žalobce Zemana, že jeho žádostí o Rampulovo odvolání nahrává mafiánům a destabilizuje systém. To samé tvrdí Zeman o Rampulovi. Jak by měl být tento problém řešen?

Karel Čermák

bývalý ministr spravedlnosti

Státní zástupce Rampula by měl být odvolán. Státní zastupitelství je smetiště organizované hierarchicky. Nejvyšší kohout je ještě vyšší kohout než vrchní kohouti a celé smetiště ho musí poslouchat. Papež taky suspendoval biskupa Lefebvra, když jel po svém, a nikdo přitom neříkal, že Lefebvre je lump a darebák. Založil si vlastní církev a Rampula si může založit třeba bezpečnostní agenturu, jako Vít Bárta. Nějaký pořádek zkrátka být musí. Nebo ať se odvolá ke koncilu.

 

06_b_n.jpgJan Kalvoda

bývalý ministr spravedlnosti

Rampula by měl být odvolán, a to ze tří důvodů. Jednak to navrhuje nejvyšší státní zástupce, povolaný k depolitizaci státního zastupitelství, a pražské vrchní státní zastupitelství je v tomto směru skutečně proslulé. Pan Zeman má právo na spolupráci s lidmi, jimž důvěřuje. Jednak proto, že uvádí, byť obecně, závažné důvody, a taky proto, že veřejnosti i dovnitř justičního systému je třeba dát jasný signál, že jak věci šly dosud, nadále nepůjdou. Obecná nedůvěra v justici je hmatatelná a státní zastupitelství považuji za nejslabší článek systému.

 

06_c_n.jpgJan Kysela

právní expert

O případu pana Rampuly vím dost málo. Avšak z toho, co známo je, bych na důvodnost odvolání usuzoval. Právě lidé obsluhující meč spravedlnosti by se měli těšit důvěře veřejnosti. Bez důvěry v ně se ztrácí důvěra ve stát, který se tím připodobňuje loupežnické bandě, o níž psal už sv. Augustin – každý stát je takovou bandou latentně, stačí, když zmizí usilování o spravedlnost. U žádné z mediálních kauz ale není jisté, zda není vyvolána někým, kdo se chce zbavit notorického poctivce. Žijeme tak ve světě chronické nedůvěry v osoby i instituce A s tím se toho dá dokázat velmi málo.

 

06_d_n.jpgJiří Dienstbier

stínový ministr spravedlnosti (ČSSD)

Ministr Pospíšil měl o odvolání pana Rampuly již dávno rozhodnout, svojí nečinností porušuje zákon. Důvodů pro změnu na postu vrchního státního zástupce je více: nepodařilo se dovést k obžalobě či rozsudku téměř žádnou ze závažných hospodářských a korupčních kauz. V řadě těchto kauz se pan Rampula nebo jemu podřízené části státního zastupitelství chovali velmi nestandardně, což vyvolává dojem ovlivňování s cílem pomoci lidem podezřelým z trestné činnosti. Zásadní je také neschopnost spolupracovat s nejvyšším státním zastupitelstvím.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2011 pod titulkem Anketa: Vrchní žalobce Rampula obvinil nejvyššího žalobce Zemana, že jeho žádostí o Rampulovo odvolání nahrává mafiánům a destabilizuje systém. To samé tvrdí Zeman o Rampulovi. Jak by měl být tento problém řešen?