Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Premiér Nečas začátkem minulého týdne naznačil, že by mohl znovu jmenovat Pavla Drobila ministrem. Co si o jeho kroku myslíte?

ADRIANA KRNÁČOVÁ

konzultantka a podnikatelka

Personální politika vlády na vrcholných pozicích není úplně šťastná. Když už musíme rezignovat na to, že nemáme kvalitní politiky, tak bychom je mohli na ministerstvech nahradit alespoň odborníky. To se, bohužel, také neděje. Uvedená možná nominace by byla špatným signálem a šla by i proti deklarovanému úmyslu „být protikorupční vládou“, což se ve světle posledních událostí beztak rozmělňuje. Při personální vyprahlosti stranických aparátů se nelze divit, že se vstupuje stále „do stejné řeky“. Je to projevem popření vývoje a důkazem mentální a morální stagnace, ne-li degradace.

JAROSLAV ZAVADIL

předseda ČMKOS

Aféry členů vlády se množí jak na běžícím pásu. Důvěryhodnost vlády tím dostává pořádně na frak. Pokud pro návrat Pavla Drobila do vlády stačí, že policie jeho případ odloží, pak je někde chyba. Podezření, které vyvstalo kvůli aféře na Státním fondu životního prostředí, tím zůstává nesmazané a nedořešená kauza se jen schová pod koberec. Denně vládní činitelé přichází s prohlášeními o tom, jak budou řešit korupci, denně média hovoří o kauzách spojených s vládními činiteli. Byla některá z „afér“ dotažena do konce? Počet ministerských kauz vypadá, že mají odvést pozornost od vládních reforem.

ONDŘEJ LIŠKA

předseda Strany zelených

Návrat Pavla Drobila do vlády je nepřijatelný ze dvou důvodů. Jednak se cílem proměnit ministerstvo životního prostředí v instituci, která dýchá za český průmysl, diskvalifikoval pro funkci ministra rezortu. A zároveň se nijak neočistil. Řada indicií svědčí o tom, že to, co se za jeho působení na MŽP připravovalo, ukazuje na způsob, jakým si některé politické strany zvykly financovat činnost. Namístě tak není Drobilův návrat do vlády, ale změna pravidel financování politických stran. Tu již Strana zelených představila veřejnosti a v paragrafovaném znění ji představí i předsedům poslaneckých klubů.

BEDŘICH MOLDAN

ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK

Události posledních dnů včetně rezignace ministra Bárty daly podobným úvahám zcela jiný směr. Nicméně jsem přesvědčen, že opětná instalace pana Drobila do ministerského křesla by nebyl dobrý nápad. Důvody, pro které rezignoval, stále trvají. Poslední události navíc jasně ukazují, že podobné případy jsou Achillovou patou české politiky a pokračovat v něčem podobném by volalo do nebe. Ministerstvo životního prostředí by měl vést člověk, který je na danou odborně náročnou problematiku dobře připraven, o čemž mám v případě pana Drobila pochybnost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2011 pod titulkem Anketa: Premiér Nečas začátkem minulého týdne naznačil, že by mohl znovu jmenovat Pavla Drobila ministrem. Co si o jeho kroku myslíte?