Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Souboj s vlastními předsudky

Bude to skvělá budoucnost. Vnitřní život Helen, hlavní hrdinky románu francouzské spisovatelky Catherine Cussetové, se celý život orientuje ve směru těchto slov. A nejde přitom jen o plané snění, ale i úsilí, jež ona i další postavy po jejím boku – manžel Jakob a syn Alexandru – tomuto cíli věnují. Román Skvělá budoucnost přitom paradoxně začíná sebevraždou Helenina muže v okamžiku, kdy se zdá, že všechna snaha a vypětí konečně přinášejí plody. Právě tehdy se rovněž otevírá autorkou promyšleně vystavěná naratická konstrukce v podobě nelineární, vzpomínkami i skoky v čase zaznamenané historie čtyř generací mezi léty 1941 a 2006.

Čtenář přitom neputuje pouze časem, ale i geograficky. Z komunistického Rumunska do Izraele a pak přes Itálii až do Spojených států. Tudy utíkají nejprve před nelidským režimem, válečným konfliktem, a poté již sami před sebou hrdinové. Klid ovšem nenajdou ani v Americe. V antisemitském Ceauşeskově Rumunsku narazila Helen kvůli svatbě se židovským inženýrem Jakobem na odsudky společnosti a totální nesouhlas rodičů. V kosmopolitním New Yorku sice protižidovské nálady nehrozí, ale Helen podobně jako její rodiče nedokáže překonat své předsudky a přijmout Francouzku Marii, do níž se zamiloval její syn. Roztržka mezi nimi je proto nevyhnutelná.

Na první pohled triviální rodinná zápletka přinejmenším vynikne ze dvou důvodů. Prvním je osa celého vyprávění o bolestné a nesnadné cestě matky přijmout snachu a smířit se s vlastním synem, kde je nutné sestoupit do osobní minulosti a hledat v ní odpovědi na aktuální naléhavé otázky. Což spisovatelka zvládla dobře, tak jako i formu tohoto niterného psychologického vývoje. Vyfabulovaný příběh je napsán krátkými až minimalistickými větami, jež mu dodávají tolik potřebnou reálnost a připomínají styl vlastní spíš americké než francouzské literatuře.

Catherine Cussetová (48) ostatně žije už přes dvacet let v New Yorku. A vzhledem k obsahu knihy nepřekvapí ani to, že její manžel je rumunského původu. Nejde také o žádnou začínající spisovatelku. Má za sebou devět knih, česky vyšel už v roce 2002 její Román o Jane. Ve Francii byla Skvělá budoucnost navržena na cenu Médicis i Goncourtovu cenu a kritika ji popsala jako krásné dílo, jež se „zaplňuje tak jako v životě sobectvím, násilím, žárlivostí, ale i něhou a láskou, tak jako dotyky štětce zaplňují impresionistické plátno“. Dodejme i marností, jíž představuje sobecké a nevypočitatelné ego každého člověka, hlavní překážka v dosažení třeba i skvělé přítomnosti.

CATHERINE CUSSETOVÁ: SKVĚLÁ BUDOUCNOST
Přeložila Šárka Belisová, Jota, 304 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2011 pod titulkem Souboj s vlastními předsudky