Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Řeknu ti, co chceš slyšet

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Průzkumy veřejného mínění získávají vliv a ztrácí důvěru

Noviny je tisknou skoro každý den, partajní stratégové o nich sní jako o výtahu k moci či se jich děsí jako hřebíku do rakve. A důležité opravdu jsou. Průzkumy veřejného mínění o politických stranách získaly nekontrolovatelnou moc, která vede k pokusům zneužít ji ve svůj prospěch.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdo jsou ti lidé?

Procenta podpory naměřená stranám v průzkumech veřejného mínění nejsou před volbami nikdy a nikde námětem ke klidnému hovoru. Takže není divu, že tři měsíce před všelidovým hlasováním politici obviňují agentury z neumětelství či přímo ze záměrných a placených manipulací, sebe navzájem z uplácení agentur a média z neobratného zacházení s daty.

Není to žádná tuzemská specialita – spory se vedou všude. Naposledy třeba před měsícem ve Spojených státech, kde v doplňovacích volbách do Senátu ve státě Massachusetts překvapivě zvítězil republikán nad protivnicí z Demokratické strany. Poražená přitom měla podle průzkumů po celý předvolební čas „pevný, dvojciferný“ náskok. Po volbách se vyčítavé pohledy stočily právě na výzkumné agentury. Ty se ale bránily, že pod vrstvou jednoduchých čísel byla složitější data, která naznačovala jiný výsledek – třeba narůstající počet nerozhodnutých. A navíc v pozdější analýze se ukázalo, že zatímco demokratka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].