Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Oheň a led

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tvář Aljašky se mění. Zuří tu dříve nevídané požáry, stromy postupují na sever a o nejcennější místa se zajímají ropné společnosti. Jaký dopad na místní přírodu to bude mít?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Snad žádné město na světě se nemůže pochlubit tak podrobnými informacemi o svém založení jako Fairbanks, středisko centrální Aljašky. Vzniklo dne 26. srpna 1901 ve čtyři hodiny odpoledne. Jeho zakladatel, obchodník

E. T. Barnette

, v tu chvíli neměl o své historické roli nejmenší tušení. Vyčerpán hádkou s kapitánem parníku usilovně vykládal své zboží, které chtěl prodávat zlatokopům, na hustě zalesněný břeh řeky Cheny. Původně zamýšlel plout mnohem dál proti proudu, ale loď narazila na mělčinu.

Uprostřed nekonečných severských smrkových lesů postupně vyrostlo město s několika tisíci obyvateli, vzkvétající nejprve díky zlaté horečce, později kvůli výhodné poloze předsunuté hlídky civilizace, odrazového můstku pro osídlení rozlehlé mrazivé země. Dnes je tu velká univerzita, která se mimo jiné zaměřuje na ekologii dálného severu a slouží jako bohatý zdroj dat o rychlém oteplování Arktidy. Fairbanks se tak stal střediskem výzkumu změn, jimž podléhá jedna z posledních neporušených oblastí planety.

Když hoří les
Loni v červnu propukly v centrální Aljašce lesní požáry, viditelné i z oběžné dráhy Země. Hořelo zde více než osm tisíc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].