Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Ženou v Jemenu

Foto: Matěj Stránský • Autor: Matěj Stránský
Foto: Matěj Stránský • Autor: Matěj Stránský

Rakety, nebo učebnice a nové učitele? Američané a Evropská unie stojí před dilematem, jak pomoci Jemencům odolat radikálnímu islámu šířenému lidmi spojenými s al-Káidou. Tady je reportáž z míst, kam by západní podpora mohla jít.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Abder

žije jinak, než bylo u nich v rodině zvykem. Její matka se vdávala ve dvanácti letech, o pár let starší Abdeřina sestra na příkaz otce ve čtrnácti. Abder je teď dvacet šest a na svatbu zatím nepomýšlí. Bydlí pořád u rodičů na okraji hlavního jemenského města San’á v patrovém domě, z něhož je výhled na zubatou siluetu okolních hor. Je to jedno z těch prašných předměstí velkého asijského města plné aut a pouličních prodavačů se vším možným. Odtud pochází i jeden z předních jemenských náboženských kazatelů, a asi i proto hodně místních mladých mužů svého času odjíždělo do Iráku bojovat pod značkou al-Káidy proti Američanům. Mnoho z nich se vrátilo a teď tu kolem žijí své životy.

Abder, celým jménem al-Wadžih, to tu podle svých slov má ráda. Projíždí se tu na kole, s mladšími bratry kope do míče nebo se sestrami chodí nakupovat. Volný čas ale tráví hlavně uvnitř desetipokojového domu v prostředí své velké rodiny, kterou po svatbě – až nastane čas – bude muset opustit a odstěhovat se do domu svého manžela, kterého jí vyberou rodiče. Na rozdíl od svých sester má ale velké privilegium – bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].