Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Antická tragédie v zemi Švejka

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Aktuální bouře na finančních trzích se soustřeďuje na Řecko. A opět se zdá, že se nás tato krize přímo nedotýká. Ale nenechme se mýlit. Finanční trhy se totiž ne vždy chovají racionálně, ale když už si všimnou nějaké nepravosti, tak mají sílu trestat. Co se vlastně stalo? Jak Řecko, tak Irsko se dostaly do hledáčku investorů ze stejného důvodu: vysoké deficity státních financí a rostoucí dluh státu.

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Obě země už představily plány, jak deficity řešit. Zatímco Irsko jde cestou snížení výdajů, Řecko cestou zvýšení daní. Řecko ve svém plánu na snížení deficitu počítá s tím, že bude daně lépe a efektivněji vybírat (třetina plánu). To může být nakonec pravda, ale tohle nesmíte říkat finančním trhům, takový plán rozcupují na kousíčky. Řecko má ale zároveň jedny z nejnižších daní v EU.

Ptáte se, proč díky nízkým daním neroste, a proč dokonce nepřetahuje firmy ze sousedních zemí? Nízké daně nejsou všechno. Podmínky pro podnikání jsou v Řecku nejhorší v EU. Podle Doing Business 2010 je Řecko na 109. místě ze 183 zemí v podmínkách pro podnikání. V ochraně investic dokonce na 154. místě. Jednoduše řečeno, Řecko je mizernou zemí pro podnikání. Proto nelze reformu dělat výhradně prostřednictvím růstu daní, to by ekonomiku nadobro pohřbilo, ale prostřednictvím snížení výdajů, protože řecký sociální systém je dlouhodobě nastaven nad poměry.

Ekonomické studie jasně ukazují, že pokud…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].