Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Romantici a hrdinové

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Blakroc: kouzelné spojení špiček amerického rapu s popem

Blakroc je projekt americké rockové skupiny Black Keys a elitních raperů se stejnou zemí v pase. Lokace všech na albové soupisce má souřadnice mimo jasně vymezená teritoria: nejsou ani mainstream, ani underground. Do kytar a beatů pořvávají Raekwon (jednička dnešního hip hopu), Mos Def (dvojka ze stejné scény) nebo RZA (dobré pro pamětníky, kteří vyrůstali s Wu-Tang Clanem a za jejich poslechu malovali graffiti, nebo mladší, kterým nevadí studovat hudební dějepis). Dál se ve studiu stavili hosté, kteří jsou doma v lepším R&B (ne v tom, který skoro za nic dostává Grammy).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Výsledek vydaný v listopadu je kýženou infuzí pro subkultury garážového rocku i amerického hip hopu, které poslední dobou mají dost problémů se svou silně omezenou kreativitou. Obě scény už nudí a opakují se. Blakroc ale dává šanci si oboje zase půlhodiny užít: nikoho sice nikam nenakopne, ale je to plnohodnotná zábava.

Starý sen
Black Keys z Ohia nejsou na scéně nováčci, bavíme se koneckonců o jejich šestém albu. Jejich kariéra vedla exteriéry tapetovanými různými barvami – začínalo se s tmavými odstíny, které se časem zesvětlovaly. První alba byla pro tradicionalisty, kteří chtěli poslouchat mladé kluky hrající s láskou garážový rock'n'roll a blues. V této době…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].