Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Polevily mrazy a znovu padal sníh. Hlavní zemský hygienik Michael Vít dostal prasečí chřipku. Skupina českých hydrometeorologů odletěla měřit ozon do Antarktidy. Ve snaze vyhnout se neustálým krádežím nehlídaného zařízení a ušetřit v časech krize zkrátily České dráhy otevírací dobu vyhřátých čekáren pro cestující na svých nádražích. Jedenáct krav uhořelo při požáru hospodářství v Horních Bludovicích u Karviné. Pojišťovny oznámily, že loňský rok byl rekordní v počtu pojistných podvodů.
Pochopte – tohle je veřejná soutěž, ty já si nekupuji a neumím si představit, jak by to pro nás někdo mohl ušít, prohlásil do novinářského mikrofonu podnikatel a svého času proslulý tvůrce nesplaceného sedmimiliardového dluhu u IPB Antonín Charouz poté, co jeho firma dovážející fordy vyhrála tendr na dodávku aut pro Českou poštu; úředně stanovenou podmínkou vítězství bylo dodat vůz o minimální nosnosti 1600 kilogramů, kterou má na tuzemském trhu pouze a jedině Ford. Z důvodu totální havarijní rekonstrukce byla v Praze na rok uzavřena Zlatá ulička. Množství gratulací a vyznání obdivu doprovodilo skutečnost, že na Hromnice 2. února oslavil osmdesáté narozeniny Zbyněk Hejda. V Brně zahájila činnost dobrovolná síť restaurací, které odpoledne odevzdávají své neprodané porce obědů humanitárním organizacím, jež je pak rozdávají lidem bez domova. Uplynulo dvacet let od rozpuštění StB.
To už je přece dávno a tento člověk dlouhodobou prací přispívá k zajišťování pořádku a bezpečnosti našich občanů, vysvětlili krajští politici z Ústí nad Labem reportérům MF Dnes, proč je vůbec nezajímá skutečnost, že současný kancléř ústeckého krajského úřadu Aleš Konopásek pracoval před listopadem 1989 jako důstojník StB a měl v pražské centrále na starost lidi uprchlé z politických důvodů do zahraničí. Ptákem roku 2010 byla na zasedání České společnosti ornitologické zvolena vymírající kukačka. Ve svém pařížském bytě přijal Milan Kundera od brněnského primátora titul „čestný občan Brna“. Vyšlo najevo, že skupiny zaměstnanců ČEZ vymáhajících dluhy za elektřinu se v rámci přípravného tréninku cvičily v útocích na lidské cíle s pistolí v ruce, v zatýkání lidí svlečených do spodního prádla a v uřezávání hlav slepicím zavřeným v kleci; díky advokátovi několika desítek údajných černých odběratelů proudu se veřejnost dozvěděla, že jeden z těchto provinilců spáchal během návštěvy komanda ČEZ ve svém domě sebevraždu, kterou si vymahači natočili na video.
Zastav a zacvič si! poručí prý usínajícímu řidiči inteligentní opěrka hlavy, v jejímž vývoji se spojila automobilka Škoda s katedrou informatiky na Západočeské univerzitě. Noviny informovaly, že Švýcarsko vykročilo k referendu, které má rozhodnout o tom, zda domácí zvířata mají právo, aby je v případě týrání nebo mučení či smrti zastupovali u soudu právníci. Mistrem světa v cyklokrosu se stal Zdeněk Štybar. Vatikán opět odmítl vybrat náhradu za odstoupivšího pražského arcibiskupa Miloslava Vlka a prosákly informace, že za váháním svatého stolce mohou být rozpačité dojmy, které si papež Benedikt XVI. odvezl ze své návštěvy Česka na podzim loňského roku.
Kdybych věděl, že můžu zemřít, kdykoli budu chtít, tak pro mne bude najednou každý den drahý jako milion liber; kdybych věděl, že bych mohl zemřít, tak bych žil, citoval český tisk slova, jimiž slavný britský spisovatel Terry Prachett – který před časem onemocněl Alzheimerovou chorobou – přesvědčoval účastníky proslulé britské přednášky Dimbleby Lecture o výhodách eutanazie čili milosrdné smrti na přání trpících. Na Šumavě u Plešného jezera byl nalezen umrzlý muž se sněžnicemi. Prvních sto dobrovolníků se v Hustopečích přihlásilo na brigádu k záchraně tuzemské rarity: půlstoletí starého mandloňového sadu, který nad městem kdysi pro vlastní zásoby vysadila čokoládovna Zora a který pak zpustl, když se mandle začaly skoro zdarma dovážet z Kalifornie. Na prvním místě mezi nejlépe placenými manažery Česka se umístil předseda představenstva těžařské společnosti New World Resources Miklos Salamon s ročním příjmem 210 milionů korun. Světovými servery proskočila zpráva, že 62 let ode dne smrti byla nad mořem u Jihoafrické republiky rozprášena část popela Mahátmy Gándhího.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2010 pod titulkem Minulý týden