Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Debata

NA BURSÍKA!
RESPEKT 5/10

Proč pan premiér neodpoví na zcela oprávněné otázky, které ohledně záhadného postupu vlády Bursík vznesl? Takhle to celé opravdu nechutně smrdí… Proč je navrhovatelem stažení vládní novely zákona o geologických pracích a horního zákona ministr průmyslu, když autorem a předkladatelem zákona je ministerstvo životního prostředí? Kompetenční zákon a jednací řád vlády pro úřednickou vládu neplatí? Proč premiér souhlasil s tím, že k návrhu na stažení zákona nebude provedeno připomínkové řízení, čímž spolu s ministrem průmyslu zcela vyšachoval ze hry ministerstvo životního prostředí? Jak může premiér argumentovat tím, že novela zákona může ohrozit naplňování cílů budoucích (doposud neexistujících) koncepcí, když kompetence v rozhodování o odpisu zásob zůstává na ministerstvu průmyslu ve spolupráci s Českým báňským úřadem?
Seabee

Pokud chce někdo někoho napadnout, že bral peníze od Mostecké uhelné, tak musí předložit důkazy. Vypustit, že Bursík pro MU někdy pracoval a že je zaplacený, to je první krok, který ale musí okamžitě následovat krok druhý – předložení důkazů. Uznávám, že s presumpcí neviny to je u politiků trochu jinak než u „obyčejných“ občanů, ale nikdo tu nemůže začít vyřvávat, že někdo krade, a pouze fakt, že se o tom píše, stačil všem jako důkaz. Takže, pokud někdo nevystoupí s jasným dokladem, že Bursík „kradl“, tak prostě nekradl, tečka.
Suchopár

Pan Bursík byl ve střetu zájmů už tím, od koho bral prachy. Je to protekční fracek, který měl brát statisíce na základě dobrého pocitu zaměstnavatele, a ne stanovených kritérií zlepšení ekonomického stavu zaměstnavatele. Taková pozice ani neumožňuje nic jiného než vlezdop…ismus. Nějaké nové důkazy se sice neobjevily, ale také nikdo nevyvrátil ty staré. A pokud si někdo myslí, že na tomto předvolebním prověření „neposkvrněného Bursíka“ pan Bursík vydělá, tak se dost plete. Kauza totiž přesně zapadá do obrazu, jaký o panu Bursíkovi už lidé mají.
Kudrna

Tentokrát se pan Tabery plete opravdu hodně. Ideologicky! Z jeho textu je totiž víc než zřejmé, že sympatizuje s Martinem Bursíkem, a proto jej brání způsobem, který nemá co dělat s fakty.
Nevím, co dělal Martin Bursík pro společnost Mostecká uhelná, že mu tato za jeho práci zaplatila hodně přes milion korun. On říká jedno, společnost druhé, je to tedy tvrzení proti tvrzení. Pokud ale Erik Tabery tvrdí, že a priori věří slovu Martina Bursíka, protože tento je celoživotně proti těžebním společnostem, pak má toto tvrzení stejnou hodnotu, jako když někdo jiný spíše věří tvrzení Jana Dobrovského, protože ví, že peníze zkazí nakonec každého. A milion a půl je hodně peněz!
Ozývám se ale hlavně kvůli absurdnímu závěru článku Erika Taberyho, kde naznačuje, že jsem si vlastně asi celou věc u Dobrovského objednal já, a to z pozice šéfa poradců předsedy vlády. To je zhruba stejný blábol, jako kdybych tady teď napsal, že si Taberyho článek asi objednal majitel Respektu a konkurent Mostecké uhelné Zdeněk Bakala. Je to hloupé a nesmyslné tvrzení bez sebemenších důkazů. Je to drb, nebo v horším pomluva!
A nakonec jedno vysvětlení: vláda stáhla návrh nového horního zákona, protože jej sněmovna odmítala několik měsíců projednat. Obdobně stáhla i další zákony z doby Topolánkovy vlády, které parlament odmítal několik měsíců začít projednávat. A premiér to také takto veřejně a transparentně vysvětil hned po jednání vlády. Stačí chodit na tiskové konference po jednání vlády.
Vladimír Mlynář, vedoucí poradců předsedy vlády

Pane Mlynáři, když Jakeš mluvil na Červeném Hrádku, nevědomky použil klasické postupy populismu, jako je třeba vyvolávání závisti a nenávisti k majetným. Byl to ale jen komančský strejda. Že ale člověk vašeho rozhledu použije větu: „Nevím, co dělal Martin Bursík pro společnost Mostecká uhelná, že mu tato za jeho práci zaplatila hodně přes milion korun,“ to je odporný, hnusný a sprostý faul. Co je vám po tom, kolik dostal, když navíc nevíte, co dělal? Jak to, že víte, kolik dostal, a nemáte dost taktu si důvěrné informace třeba od Dobrovského či kýhošlakakoho nechat pro sebe?
Dušan Dvořák

Všechny reakce ke komentáři na www.respekt.cz

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].