Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Daleko do penze

Na tahu ve věci penzijní reformy nejsou experti, ale politici

Zásadní penzijní reformy jsme se v minulém roce nedočkali a náš penzijní systém tak zůstává nepřipraven na demografické změny. A co hůř, většina občanů žije nadále v přesvědčení, že stát se o ně v důchodu postará.

Nemáme sice reformu, zato máme novou komisi. Není pochyb, že staronový tým se zkušenými harcovníky, jako jsou Vladimír Bezděk či Jiří Rusnok, odvede dobrou práci a politikům pošle další varování. Zjištění však budou jistě kopírovat výsledky z roku 2005.

Na tahu proto nejsou experti, ale politici. Oni by měli tváří v tvář jasným číslům občanům rychle sdělit, co je čeká. Nejde totiž jen o oblast penzí, kde jakýsi prostor na včasné změny systému ještě existuje. Například zdravotnictví se bude potýkat s dopadem demografických změn možná ještě hůř. Hrozí riziko, že vinou klesajícího podílu ekonomicky aktivní populace bude ve zdravotnictví ubývat peněz, což může vyvolat nárůst počtu nemocí, jejichž léčení stát lidem nezajistí. Řešení přitom existují.

Bez dohody to nefunguje
Za neudržitelností českého penzijního systému stojí jinak vítané prodloužení délky života a demografický vývoj (který se mění jen velmi pomalu a dá se dobře předvídat). Tento stav povede k nárůstu deficitu na penzijním účtu (v dnešních sumách v řádu kolem 150 miliard ročně). Problém může být ale i větší. Ukázalo se to loni, kdy ekonomická krize…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].