Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset světových zpráv

Deset světových zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Globe Media /  Reuters
• Autor: Globe Media / Reuters

„Pokud by to měla být léčka, byla by tak složitá, že si její provedení neumím představit. Kdyby to přece jenom byla pravda, smekám klobouk před CIA.“
Švédský zpravodaj televize TV4 Jonas Björk k podezření, že švédská obvinění proti Julianu Assangeovi byla zmanipulována americkými tajnými službami.

WikiLeaks a hackeři

  • Autor: Globe Media /  Reuters
• Autor: Globe Media / Reuters

Šéf WikiLeaks Julian Assange se vzdal britské policii poté, co na něj švédská justice vystavila evropský zatykač kvůli podezření ze znásilnění dvou žen. Vzápětí skupina hackerů zaútočila na webové stránky společností, jež odmítly Assangeovi svou podporu, stejně jako na web švédského žalobce a švédského ministerstva spravedlnosti. Útoky se nevyhnuly ani politikům, kteří činnost WikiLeaks kritizovali. 

Další chmury nad eurem

Krize eura se prohlubuje a přerůstá v politické napětí. Šéf skupiny eurozóny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, navrhl zavedení společných eurodluhopisů, Německo jeho nápad zamítlo, načež jej Juncker obvinil z neevropskosti. Ve hře je také myšlenka zvětšení záchranného balíku, tzv. eurovalu, ani ta se však Německu nelíbí. Finanční trhy jsou stále nervóznější, rizikové přirážky za dluhopisy států eurozóny rostou, dokonce už i těch německých. 

Velký kompromis

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].