Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Předseda dozorčí rady ČEZ a dnes podle všeho vrchní ekonomický expert ODS Martin Kocourek nedávno v několika rozhlasových pořadech prohlásil, že by si stát neměl brát zvláštní dividendu z energetického gigantu ČEZ. Kocourek tvrdí, že nechápe, proč by „třicet procent soukromých akcionářů ČEZ mělo participovat na tom, že sociální demokracie něco naslibovala v předvolební kampani“. Taktéž Kocourek říká, že nechápe, proč by se měl stát se soukromými akcionáři o dividendu dělit.

To je hodně zvláštní uvažování. Zdá se mi, jako by stát (a předseda dozorčí rady je představitelem státu) uvažoval tak, že v nějaké vyšší rovině má vlastně 100 procent ČEZ, a teprve o patro níž je nějaká podřadná vlastnická struktura, ze které vyplývá, že stát má 70 procent a někdo jiný drží ještě 30 procent akcií.

Člověk ale vůbec nechápe, na základě čeho se Kocourek vůbec vyjadřuje ke 30 procentům akcionářů. Stát má 70 procent a může nahlas uvažovat pouze o tom, jestli si vezme dividendy ze svých 70 procent. Do těch 30 procent mu z tohoto pohledu prostě z principu vůbec nic není a o nějakém „dělení“ lze uvažovat, jen kdyby se stát s někým dělil o svých 70 procent.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

● K návrhu regulatorní revoluce v bankovnictví, se kterou přišel poradce amerického prezidenta

Paul Volcker

, existují samozřejmě a pochopitelně protinávrhy či alternativní návrhy.

Hitem kritiků, kteří přicházejí s řešením, jež má být více „market friendly“ (jak říká Tomáš Ježek „trhulibé“), jsou tzv. coco bonds, resp. coco dluhopisy. Nejde o nic, co by mělo cokoli společného s kokosovým ořechy, ale jedná se o COntingently COnvertible dluhopisy, do češtiny by se tento zbrusu nový vynález mohl přeložit jako podmíněné konvertibilní dluhopisy.

Velkým zastáncem „coco obligací“ je údajně také guvernér americké centrální banky (Fedu) Ben Bernanke. V praxi to má fungovat tak, že spadne-li cena akcií pod určitou specifickou úroveň, budou dluhopisy okamžitě a automaticky konvertovány na akcie banky.

Tak se má zatočit s morálním hazardem, protože jak držitelé dluhopisů, tak akcionáři by se začali chovat mnohem obezřetněji než dosud. „Coco bonds“ prý mohou zastat či zastoupit většinu nově vymýšlené regulace. Více o tom například v článku pro deník Financial Times.

V principu by coco obligace mohly být součástí samoregulace, na kterou by možná ochotně mohly přistoupit všechny banky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2010 pod titulkem Kocourek a Coco