Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

John v. Nečas

Ve sporu o policejního prezidenta odvádí lepší práci ministr vnitra

I když od svého nástupu označoval ministr Radek John protikorupční boj za svoji prioritu, dosud šlo jen o řeči. Představil nezajímavou protikorupční koncepci, do čela policie nepostavil důvěryhodné osobnosti. Aktuální chuť odvolat policejního prezidenta Martinů, kterou John minulý týden veřejně oznámil, však z téhle řady vybočuje.

Pod Oldřichem Martinů se totiž policie chová přesně opačně, než za co si ji veřejnost platí. Rozkrývání korupčních zločinů se nekoná, jejich zametání pod koberec ano. Martinů nejen že chodil ministry vnitra pravidelně informovat o rozdělaných případech včetně těch týkajících se politiků, ale právě za jeho vlády začala platit řada omezujících opatření, která umožňovala „nebezpečná“ vyšetřování zahrát do autu. Odvoláním Martinů proto dává alespoň částečnou šanci, že pod novým policejním prezidentem se policie promění z brzdy tažení proti korupci v jeho motor.

Na první pohled ministrův nynější postup působí zmateně. Konec policejního prezidenta oznámil na tiskové konferenci, aniž by to krátce předtím řekl na schůzce premiéru Nečasovi. A vzhledem k tomu, že Martinů na to zareagoval vzkazem, že neodejde (podle služebního zákona ho sám John nemůže odvolat), dostal se ministr do úzkých a média jeho postup výsměšně karikují jako neumětelství.

Věc je ale složitější. Respekt má informace, že v minulých týdnech se John s premiérem kvůli novému policejnímu šéfovi opakovaně sešel mezi čtyřma očima a nabídl mu i konkrétní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].