Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Uvažoval bych o tom

Po komunálních volbách se ukázalo, že Top 09 nemá tak silnou pozici, jak se zdálo. V příštích letech ji proto čeká soupeření s ODS, které rozhodne o ovládnutí pravice a přežití TOP 09. Karel Schwarzenberg svou stranu energicky hájí: „Ať se ODS snaží, a pak ať se ukáže, kdo je lepší.“

Myslíte, že se dnes v politice angažuje více lidí než za Františka Josefa I.?

Bude to podobné. Opravdový zájem má vždycky zhruba stejné procento lidí, z toho zase jenom část má nutkání a šikovnost dostat se opravdu do politiky. Je to vždycky omezený počet.

Historikové tvrdí, že dnes je to číslo řádově nižší. A počet lidí v politických stranách je v Česku výrazně menší také v porovnání se současným evropským standardem. Ve stranách s málo členy se přitom spíše daří klientelismu nebo korupci, protože k moci se v nich opakovaně dostávají titíž lidé, kteří by v konkurenčním prostředí tak snadno neobstáli. Proč i vaše TOP 09 působí velmi uzavřeně, má málo členů a procedura přijetí nováčků je velmi komplikovaná?

Ještě si pamatuju na dobu před čtyřiceti lety, kdy křesťanští demokraté, sociální demokraté a komunisti měli velkou členskou základnu. To mezitím vymizelo hlavně proto, že základní myšlenky, které lidi do stran hnaly, vymizely. Které z lidových stran v Evropě se dnes opravdu drží křesťansko-sociální ideologie? Fascinace myšlenkami chybí, lidi dnes strany správně vidí jako účelové spolky pro dosažení toho či onoho a už to nevidí jako, řekněme, náplň života, kdy přesvědčený sociální demokrat žil v buňce své strany.

U nás je přijímání nových členů těžší, neboť se objevil „krásný“ fenomén velrybaření, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].