Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Poprava Ernesta V.

Když byl před týdnem ve svém domě nedaleko Bratislavy zastřelen přední právník a někdejší první a jediný předseda československého Ústavního soudu Ernest Valko (57), způsobilo to na Slovensku šok. Politici hovoří o likvidaci „příliš významného člověka“, který se angažoval v řadě citlivých případů zasahujících nejvyšší ústavní činitele Slovenska. Jak pokročilo vyšetřování a co pro Slovensko může Valkova vražda v důsledku znamenat?

Jak týden od osudného výstřelu pokročilo policejní vyšetřování?

Policie i vedení ministerstva vnitra odmítly poskytovat jakékoli další informace. Novinky se ale průběžně objevují. Některé televize například avizovaly to, že Valko byl zasažen dvěma střelami – do hlavy a hrudníku. Ministr vnitra to následně popřel, střela prý byla jediná do srdce. Tedy v tuto chvíli už se spíše začínají objevovat různé dezinformace.

Platí zásadní zpráva, že šlo o práci profesionálního vraha?

Policie se k tomu nevyjadřuje, jsem ale přesvědčen o tom, že ano. Vše bylo pečlivě připraveno, je například známo, že když Valko vcházel do domu, telefonoval s kolegyní z advokátní kanceláře. Řekl jí, že v domě je silně cítit aceton a že musí okamžitě vyvětrat. To bylo poslední, co komu řekl. Aceton lze použít ke zničení pachových stop, v tomto případě však mohlo jít ještě o něco jiného. Teď fabuluji, ale jde o to, že Valko byl kvůli zápachu nucen jít okamžitě otevřít všechna okna a dveře. Musel rozsvítit, protože už byl večer. A ze strany velkých roztahovacích dveří na terasu šel výstřel. Aceton mohl vrah či vrazi vpustit do klimatizace zvenčí, aniž by se spustil alarm domu, a pak už jen čekat na vhodný okamžik.

Slovenské Hospodárské noviny spekulovaly o možné „české stopě“ vraždy, Valko prý narazil na jakousi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].