Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Anička, měsíc poté

Pátrání po dívce, která před měsícem zmizela v Praze, zatím nepřineslo žádný výsledek. Naděje stále trvá.

Stovky pátračů v terénu, jeden z největších vyšetřovacích týmů, který kdy sestavila pražská policie, a dosud nevyřešená otázka, co se vlastně stalo. Před měsícem zmizela v dobré pražské čtvrti při cestě ze školy devítiletá dívka a pátrání přes enormní úsilí vyšetřovatelů dosud nepřineslo žádné výsledky. Stopy zatím nevedly dál než k jednomu podezřelému, kterého policie vyšetřuje na svobodě. Jde přitom o hodně. Nevysvětlené zmizení dítěte patří k nejstrašnějším dramatům zasahujícím rodinu, ale i celou společnost. Statisticky se jedná o výjimečné případy. Podle čísel známe za posledních dvacet let jenom dvě neobjasněná zmizení dětí; Anna Janatková, stále intenzivně hledaná stovkami policistů, je třetí. Pouhé součty však nejsou vypovídající. Nevysvětlená zmizení dětí, neposkytující jedinou odpověď na nutkavou otázku „proč“, představují přímý atak na důvěru v systém, v rámci něhož žijeme a na který spoléháme.

Až do uzávěrky Respektu neměla rodina ani veřejnost informace, že bychom se k odpovědi aspoň trochu přiblížili. Jediné, co v takové situaci zbývá, je intenzivní citová podpora směřovaná k postiženým a důvěra v policisty, že pro objasnění případu dělají maximum. Jak se zdá, obojí se zatím daří.

Nezapomeňte

Čtvrťačka Anna Janatková se před měsícem ve středu při obvyklé cestě pěšky ze školy rozloučila kolem jedné hodiny odpolední se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].