Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

VONDRA A SEKÁNÍ CHAPADEL
RESPEKT 39/2010

Pánové Spurný a Kundra napsali, že spolu s náměstkem Fulíkem, který je podle autorů „živým ztělesněním minulých obchodů, zůstává na ministerstvu obrany ,jeho dvojče‘, bývalý pracovník Vojenského zpravodajství Pavel Bulant, jenž dělá Vondrovi dokonce šéfa kanceláře“. To prý může hodně ztížit „plnění ohlášeného slibu sekat chapadla korupční chobotnici“.

Aby bylo v této věci jasno: Podplukovníka Bulanta jsem přivedl na ministerstvo v září 2006 já. Na základě své zkušenosti s ním z doby, kdy jsem učil a on studoval v Marshallově centru bezpečnostních studií v Garmischi, jsem mu nabídl místo ředitele svého kabinetu. Byl to jediný člověk, kterému jsem zcela důvěřoval. S nástupem do této funkce opustil Vojenské zpravodajství – tedy před čtyřmi lety. Několik měsíců po mém odchodu z ministerstva odešel pracovat na generální štáb. Jako spolehlivého člověka jsem ho doporučil ministru Vondrovi. Je to tedy přesně opačně, než tvrdí autoři – totiž že si ministr „na rezort nevzal lidi, kteří by mu v tažení proti korupci kryli záda“ – pplk. Bulant je jedním z nich. Vaši reportéři se bohužel stali nástrojem nactiutrhačné kampaně exponentů oněch „chapadel“, kteří jsou jeho působením na ministerstvu ohroženi.

Jiří Šedivý, bývalý ministr obrany

KMOTR Z PANSTVÍ HLUBOKÁ
RESPEKT 38/2010

Jedna krátká pasáž článku se týká místního sdružení ODS v Třeboni. V tomto případě nemohu mlčet, protože hrozí, že veřejně publikovaná nepravda se stane pravdou.

Cituji z článku: …Oponenti Dlouhého se například obávají privatizace městských podniků. To je třeba důvod, proč s obavami koukají na Dlouhého angažmá v nedaleké Třeboni, kde je vedený coby předseda představenstva Rybářství Třeboň.“ „Mám obavu, že si vyhlédl třeboňské lázně,“ tvrdí jeden z místních politiků, který se také bojí uveřejnit své jméno. „Dlouhý má vliv na třeboňskou ODS. Společně s ní dosadí neschopného ředitele lázní. Ten je zadluží a oni pak už jen řeknou, že nezbývá nic jiného než privatizace.“

1. Třeboňské místní sdružení ODS, jehož jsem předsedou od r. 1998, bylo vždy dostatečně emancipované. Nebojíme se říci náš názor, ale také si nenecháme do věcí příliš mluvit. Jsme skupina lidí s poměrně konzistentním názorem na společenské dění i morálku. Já osobně jako vědecký pracovník a vysokoškolský učitel jsem osoba těžko vydíratelná či zkorumpovatelná. Jak může p. Dlouhý ovlivňovat MS ODS v Třeboni, když jsem s ním jako jeho předseda v Třeboni zatím nikdy nejednal a ani se s ním osobně neznám?

2. Třeboňské lázně se vždy stávají součástí předvolebních „tanečků“ a zastupitelé za ODS jsou vždy obviněni z toho, že je chtějí zašantročit. Je to „evergreen“ z let 1998, 2002, 2006 a teď opět v r. 2010. Je to cílená lež, která nemá ani špetku racionálního základu, protože tato možnost nebyla ze strany ODS nikdy v jednání.

Podstatné je, že ODS nemůže prosadit žádné přelomové rozhodnutí v dozorčí radě, v radě města ani v zastupitelstvu města, protože tam nemá většinu. Lázně, i v době krize, výborně prosperují, zlepšuje se manažerský hospodářský majetek a hodnota majetku, plánují se rozsáhlé investice v řádu 150 milionů korun v letech 2011–2012. Lázně jsou velmi cenný majetek města a žádný řádný hospodář je nikdy neprodá a těch je v třeboňské ODS, naštěstí, většina.

Jak plyne z těchto informací, zmíněná pasáž týkající se MS ODS v Třeboni je evidentní nepravda na hranici pomluvy.

Doc. RNDr. Jiří Masojídek, CSc.,
předseda MS ODS v Třeboni

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].