Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Jak na tu nemoc

Přihlášku do ODS si podal teprve minulý týden, přesto má být tím, kdo stranu v blížících se komunálních volbách zachrání před hrozícím krachem. Jak vidí pražský lékař a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda své šance na proměnu ODS i české metropole.

Pane doktore, proč jste tu nabídku vlastně vzal? Vstupujete do strany ve chvíli, kdy nezažívá zrovna nejlehčí období.

To je obecná filozofie lékaře. Já začínám pomáhat v okamžiku, kdy je někdo nemocný. Když je strana úspěšná a nemá žádné problémy, není podle mě nejmenší důvod pro to se k ní připojovat, tedy kromě kariérismu. Ale tady jsem si říkal, ano, je tu strana, která má za sebou nějakou historii, volil jsem ji a něco mi říkala, a teď je v problému.

Ta nemoc, o které mluvíte, se při pohledu zvenčí dá charakterizovat jako provázanost s lobbistickými skupinami. Jako podezření, že partaj uvnitř ovládají lidé, kteří myslí víc na své podnikatelské zájmy než na zájem veřejný. V Praze je to podezření obzvlášť silné. Proč jste ten správný člověk, který by tu nemoc uměl léčit?

Zaprvé je potřeba říct, že ODS na celorepublikové úrovni určitou sebereflexi prodělala. Je vyměněné celé vedení, vyměněná celá koncepce a filozofie – a ke stejné věci chtěla sáhnout i pražská ODS. A v tom okamžiku jsem o tom začal uvažovat. Protože v okamžiku, kdy si někdo uvědomí své chyby a chce je napravovat, je to pro mě nově důvěryhodný partner.

Co vás přesvědčilo, že se chce pražská ODS napravit?

Měl jsem možnost dva měsíce s nimi komunikovat, dostal jsem prostor pro to, abych řekl, jakou mám představu o dalším směřování Prahy, a věci, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].