Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Chmurná věda?

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Předvídat vývoj ekonomiky nelze, přesto je snadné vyslovit předpověď. Princip tohoto paradoxu je velmi jednoduchý: chybu neuděláte s negativní předpovědí. Získat můžete mnoho, ztratit téměř nic.

Pokud budete vytrvale předkládat nepříznivé odhady, můžete být slavní. Od jednoho otřesu na trzích k druhému to v poslední době netrvá déle než deset let. Stačí vydržet dost dlouho a odměna se dostaví. I hodinky, které stojí, ukazují dvakrát denně správný čas.

Pokud chmurné předpovědi nevyjdou, nic se neděje. Když se bude dařit dobře, pak lidé budou mít práci, firmy zakázky, investoři své zisky a všichni budou spokojeni. Na chybné negativní prognózy se snadno zapomene. Stačí se na chvilku stáhnout do ústraní a čekat v záloze na další poryvy větru na trzích a v ekonomice. V životě ale číhá tolik rizik, že zběhlý škarohlíd má vždy o práci postaráno.

Ten, kdo se chce vyhřívat v záři reflektorů, bude tedy věštit temné zítřky. Možná proto se ekonomii říká dismal science – chmurná věda. Jenže to není pravda. Ekonomie nemá hořkou ani sladkou příchuť, to jen ekonomie škarohlídů vidí všechno černě. Jenže té nejde o poznání, ale o chytračení.

Pokud by někdo měl být vyzdvihován za své předpovědi, měl by se trefovat nejen ve zlých dobách, ale také by měl správně předpovídat, kdy ekonomika poroste a akcie posílí. Je však vůbec možné vytvářet spolehlivé ekonomické předpovědi, není lidská společnost příliš složitým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].