0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika12. 9. 20108 minut

Pokud nezemřu, budu zvolen

Afghánci volí parlament a berou to vážně

Jan Štěpán

Jako každý večer vyšel Hadži Abdul Manán ze svého domu směrem k nedaleké mešitě. Tentokrát u něj však zastavili dva ozbrojenci na motorkách a kandidáta nadcházejících voleb do afghánského parlamentu na místě zastřelili. Podobně dopadlo i několik spolupracovníků jedné z uchazeček o post poslankyně Fawzíi Gíláníové. Ozbrojenci je unesli a poté, co Gíláníová odmítla stáhnout svou kandidaturu, i popravili. Tak vypadá jedna z tváří dalšího volebního kolotoče, který nedávno začal v Afghánistánu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Po často kritizovaných prezidentských volbách na podzim loňského roku dostává mladá afghánská demokracie šanci na reparát. Na 18. září jsou naplánovány volby parlamentní. Jak afghánská vláda, tak OSN opět zdůrazňují transparentnost, všemožnou technickou podporu a nezávislý dozor. Realita je ale jiná. Mezi humanitárními pracovníky je heslo „svobodné, spravedlivé a transparentní volby“ oblíbeným vtipem u večeře. Úplná skepse však také není namístě.

Zaměstnavatelé a ochránci

První věc, která člověka zarazí na ulicích Kábulu, je neskutečné množství předvolebních plakátů. Na každém volném místě se na vás usmívá či podivně mračí nějaká neznámá tvář, na jejíž politické názory se dá usuzovat snad jen podle pokrývky hlavy. Turban a dlouhý vous naznačují konzervatismus. Oblek, holá tvář a nezakrytá hlava zdobí městské technokraty a byznysmeny. Další stovky obličejů se…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc