Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Nepřátelé a přátelé

Na koho se v muslimském světě můžeme spolehnout?

Co mají společného vášnivá debata o plánované mešitě nedaleko Ground Zero, vyhoštění amerických milionářů z Maroka, loňský zákaz stavby minaretů ve Švýcarsku a nedávný zákaz nošení burky ve Francii? O všech čtyřech událostech se v západních médiích píše jako o problémech náboženské snášenlivosti. V tom však není podstata věci. Jsou to totiž všechno symptomy toho, co slavný Samuel Huntington nazval „střetem civilizací“, konkrétně jsou to symptomy střetu islámu a Západu.

Rozložení sil

I pro ty, kdo si pamatují ten pozoruhodný titul Huntingtonovy knihy, stojí za to ve zkratce shrnout její hlavní tezi. Autor napsal, že svět se po studené válce skládá ze sedmi nebo osmi historických civilizací, z nichž nejdůležitější jsou západní, muslimská a konfuciánská.

Rozložení sil mezi těmito civilizacemi se podle něj mění. Relativní síla Západu upadá, islám prožívá prudkou demografickou expanzi a asijské civilizace – především Čína – jsou ekonomicky na vzestupu. Huntington dále tvrdil, že se rodí nové civilizační uspořádání světa, v němž kulturně spřízněné státy budou vzájemně spolupracovat a seskupovat se kolem vedoucích států v rámci své civilizace.

Západ se pro své univerzalistické ambice dostává do stále větších konfliktů s ostatními civilizacemi, nejvážnější je to v případě islámu a Číny. A přežije jen tehdy, pokud Američané, Evropané a další představitelé Západu dokážou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].