Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

NERV a větší škrty

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ohlášené škrty na příští rok mají podle předběžného návrhu ministra financí Miroslava Kalouska činit 58 miliard korun. To je zhruba o pět miliard korun více, než se čekalo. Je zjevné, že jde o taktiku: pan ministr si vytváří polštář, aby měl případně kam ustupovat, respektive se vrátit do původně očekávaných pozic.

Obecně lze vítat opětovné povolání NERV do zbraně a hlavně jeho rozšíření. Především je dobře, že přibyl Daniel Munich, specialista na trh práce (to je v době krize zásadní). Akademičtí ekonomové budou podle všeho v patnáctičlenném NERV čtyři: Lízal, Munich, Schwarz a Mejstřík. Obecně by bylo lepší, kdyby v radě akademičtí ekonomové převažovali nad lidmi z bank či penzijních fondů, kteří mají v popisu práce také reprezentovat svůj parciální zájem (to je normální).

Možná je škoda, že NERV nevznikl už před dvěma měsíci, aby mohl připomínkovat škrty na letošní rok i výše zmíněný předběžný návrh rozpočtu. Lze čekat, že místo plošného škrtání by ekonomové více akcentovali dopad jednotlivých škrtů na růst a zaměstnanost. Co ekonomové řeknou o škrtání prostředků na vědu nebo zastavování evropských projektů kvůli tomu, že nebude na spoluúčast?

Podobně jako vláda bude NERV opět pánským klubem. Ekonomky nejsou? Já bych jich pár znal: Zuzana Šmídová (OECD), Michaela Erbenová (MMF), Jana Matesová (Světová banka, ministerstvo školství), Kateřina Šmídková (ČNB), Hana Poláčková-Brixi či Olga Jonášová (Světová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].