Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mašínové na samurajské cestě

Divadlo na vodě se na Baťově kanálu pustilo do těžkého tématu

Tradice velí, aby se poslední červencový týden takříkajíc „všichni“ sjeli do Uherského Hradiště. Nic proti Letní filmové škole, za pozornost však stojí i to, že jen o pár kilometrů výš proti proudu řeky Moravy vzniká trochu jiná tradice. Skupina brněnských divadelníků kolem Matěje T. Růžičky (šéfa zaniklého Divadla v 7 a půl) spustila v nenápadné obci čtyřlístkovského jména Spytihněv již čtvrtý ročník svého ambiciózního projektu Divadlo na vodě.

Plenérové divadlo se v létě provozuje leckde a lecjak, to Růžičkovo je výjimečné hned z několika hledisek. Hraje se opravdu na vodě, konkrétně na zakotveném hausbótu a malém pontonovém pódiu před ním; na souši zůstávají pouze diváci zahalení do husté clony ze sponzorských repelentů. Po každém představení se vše posune po Baťově kanálu do další vesnice – po spytihněvské premiéře teď následuje čtrnáctidenní plavba se sedmi reprízami, končí se 13. srpna derniérou v Petrově u Hodonína.

Představení jsou určena především místnímu publiku, což také není běžné. A konečně, a to je na celé věci vůbec nejnezvyklejší, toto divadlo si nevybírá odpočinková letní témata – důsledně se snaží být politické a „morálně neklidné“.

Minulé ročníky tak nabídly dramatizaci Vyššího principu nebo hru o trampech, kteří v padesátých letech skončili v pověstné uherskohradišťské věznici. A letos Divadlo na vodě hraje o bratrech Mašínech.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].