Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Rusové se vracejí

Alexandrovci / Foto: Milan Jaroš • Autor: Milan Jaroš
Alexandrovci / Foto: Milan Jaroš • Autor: Milan Jaroš

Jak žije rostoucí komunita Rusů v Česku

Je to jen pár let, co je k všeobecné úlevě odvážely vlaky po tisících – a už jsou zase zpět. Rusové. Místo uniforem mají módní šaty, jsou bohatí, sebevědomí a přicházejí sem natrvalo žít. Podle úředních čísel se jich v Česku zatím usadilo 30 tisíc, přičemž třetina toho počtu přišla v posledních třech letech. Už teď jsou třetí největší cizineckou menšinou a dá se očekávat, že číslo poletí vzhůru. Úměrně tomu, jak stoupající nedemokratičnost a tvrdost ruského režimu posílí v očích jeho poddaných pověst Česka coby skvělého místa k životu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

A tak zdejší občané musí řešit otázku „co s nimi?“. Nejde jenom o to, že většina Čechů má v živé paměti Rusy jako okupanty, kteří tady desítky let drželi na bodácích otřesný komunistický režim. Jsou tu i aktuálnější obavy. Ti lidé přicházejí ze země, kterou zprávy tuzemských tajných služeb vedou v kolonce „špionážní a bezpečnostní hrozba“. A z novin víme, že pokud nějaký ruský státní podnik projeví zájem o vstup na český trh, zasedá kvůli tomu v Praze zneklidněná vláda. Jací tedy vlastně jsou tihle „naši Rusové“?

Láska na první pohled
Mezi mnohametrovými nablýskanými výlohami pražského obchodního centra Nový Smíchov působí provozovna pana Baxiněra jako z jiného světa. Do úzkého obchůdku s cedulí &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].