Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hlavně, aby nezačalo pršet

Královéhradecká divadelní přehlídka má atmosféru hudebního festivalu

Naštěstí letos neprší. V noci se sice dělá trochu chladno, ale to se dá vydržet: zvlášť pokud se nad ránem sejde více lidí na jednom místě. A na něco takového se lze v okolí stanů, které jako každý rok okupují Žižkovy sady, bezpečně spolehnout. Do Klicperova divadla samozřejmě nezatéká, jenže málo platné, královéhradecký divadelní festival už dlouho netvoří jen hlavní program a kamenné scény. Stejně důležitý je obtížně zachytitelný obal, který se postupně nabalil na pevné festivalové jádro.

Nezapamatovatelný oficiální název největšího českého divadelního festivalu zní Divadlo evropských regionů – XVI. ročník mezinárodního festivalu Hradec Králové. Pokud však koncem divadelní sezony řeknete v divadelních kruzích „Hradec“, je každému jasné, co máte na mysli. Koná se vždy posledních deset dní v červnu a jako jedinému domácímu divadelnímu festivalu se mu podařilo nabýt rázu, kterým se jinak v Česku pyšní hudební a filmové festivaly. Stejně důležitým lákadlem jako divadlo je tu totiž uvolněná atmosféra a noční vysedávání, při kterém se festivaloví hosté volně mísí s návštěvníky, kteří si to přijeli jen tak užít, a početné místní publikum se prolíná se zástupem účinkujících v paralelním otevřeném festivalu zvaném Open Air.

V sadech to žije

Původním cílem organizátorů byla domácí obdoba slavného avignonského festivalu, dopadlo to však trochu jinak: zatímco z Avignonu se místní snaží v průběhu festivalu prchnout co…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].