0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Společnost5. 4. 20104 minuty

Ven z inkubátoru

Jak se malá studentská firma prosazuje v IT byznysu

Markéta Honová, Nikol Kupková

Na první pohled je nerozeznáte od spolužáků. Džíny, triko s obrázkem a na zádech batoh. Přesto mají studenti David Pech (22) a Zdeněk Solnický (21) poněkud jiné starosti: stojí totiž společně v čele moravské firmy Weblift, která se zabývá tvorbou internetových obchodů. Po čtyřech letech fungování patří ke špičce v Moravskoslezském kraji, mají pobočku v Brně, zaměstnávají devět lidí a míří do Prahy.

Zkouška dospělosti
O počítače a programování se zajímali odjakživa. Ale myšlenka pustit se do podnikání na vlastní pěst je napadla až během brigády v jedné z ostravských firem, které se zabývají tvorbou e-shopů. David (studuje informatiku v Brně) i Zdeněk (navštěvuje marketing v Ostravě) rychle získali pocit, že by to uměli lépe. Zhruba rok vytvářeli webové prezentace pro kamarády a známé. V čase maturity ale vyhráli třetí místo v soutěži o nejlepší podnikatelský záměr s úplnou novinkou – chystali se vytvořit sdružený webový obchod, ve kterém by zákazníci našli na jednom místě zboží všech internetových prodejců. Součástí výhry byla možnost přesunout se do podnikatelského inkubátoru ostravské Vysoké školy báňské.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Najednou tu byla kancelář, která se musí platit, a tlak něco si vydělat,“

vzpomínají dnes. Brzy získali velkou zakázku na soubor osmi internetových obchodů, která jim dodala potřebnou finanční injekci. Coby devatenáctiletí studenti…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc