Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Loď bez kormidla

Kam se bude ubírat americká kosmonautika? Jasno v tom zdaleka není. Návrat na Měsíc prezident Obama zrušil, stejně jako vývoj nové kosmické lodi. Přednost mají dostat lety vesmírných sond, na oběžnou dráhu zamíří soukromé firmy. Odpor proti změně je ale silný a je možné, že prezident ještě couvne.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oslaví letos padesáté druhé narozeniny, přičemž během své bohaté historie obvykle sledoval jeden velký cíl. Nejprve to bylo vyslání člověka do vesmíru, potom výprava na Měsíc, vývoj raketoplánu a nakonec výstavba kosmické stanice. Teď však vládne v řadách NASA nejistota. Začátkem letošního roku prezident Obama úplně přehodnotil plány svého předchůdce. Co tato změna přinese a dojde k ní vůbec?

Vraťme se na Měsíc
Na počátku desetiletí se NASA potýkala s velkými problémy. Létala s raketoplány, jejichž koncepce pochází z počátku 70. let minulého století a které měly mít podle původních plánů životnost pouze deset let. Hovořilo se přitom o jejich modernizaci a prodloužení programu až do roku 2030. Na oběžné dráze pomalu rostla Mezinárodní kosmická stanice ISS za sto miliard dolarů. Tyto dva programy pohlcovaly zhruba polovinu rozpočtu kosmické agentury. Na sledování nějaké dlouhodobé vize, sahající za nejbližší oběžnou dráhu Země, tak NASA neměla sílu ani peníze.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Situace se změnila v lednu 2004, kdy prezident George Bush mladší vystoupil s radikálním prohlášením: mimo jiné nařídil ukončit program raketoplánů do konce roku 2010. Žádal, aby NASA vyvinula novou kosmickou loď schopnou dopravit na Měsíc člověka a postavila i nové rakety, které by ji vynášely do kosmu. Američtí astronauti se měli na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].