Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Situace, která panuje nyní, mění zaběhlé způsoby, jak se dělají obchody. Země přichází o konkurenční výhodu.“
Šéf Americké obchodní komory Weston Stacey vysvětlil v Hospodářských novinách, proč komora navrhne soubor protikorupčních opatření

Americká komora proti korupci
Zástupci Americké obchodní komory v ČR už se nemohli dívat na marné pokusy zavést v Česku účinná protikorupční opatření a podle informací Hospodářských novin sepíšou během následujících týdnů soubor konkrétních doporučení. Měli by doporučit zakázat anonymním firmám přístup k veřejným zakázkám či povinné rušení výběrových řízení, z nichž odstoupí většina uchazečů. Tuzemská korupce už totiž podle komory přímo ohrožuje případné zahraniční investice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Uzákoněna krajská referenda

Přímá demokracie v Česku o něco posílí, alespoň zdánlivě. Poslanci minulý týden definitivně přehlasováním veta Senátu potvrdili návrh, aby vedle obcí mohly vyhlašovat referenda také kraje. Sociální demokraté, kteří vedle KSČM a zelených zákonu pomohli k životu, už plánují jeho první použití – Severočeši by se měli vyjádřit k otázce prolomení limitů těžby. Hlasování se nesmí vztahovat na krajský rozpočet či rozhodování o osobě hejtmana.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Policejní razie na pražském magistrátu

Protikorupční policie si po úterní razii na pražském magistrátu odnesla z odboru informatiky dokumenty k projektu Opencard. Policisté na základě trestního oznámení opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové vyšetřují porušování povinností při správě cizího majetku. Ryšlinková kritizuje nevýhodné smlouvy s hlavním dodavatelem, firmou Haguess, která si projekt měla „ušít na míru“. Podle informací Aktuálně.cz se policie zajímala o pracovníka odboru informatiky Petra Kolbeka, který dříve pracoval právě pro firmu Haguess.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tendr na metro

Tendr na zakázku za půl miliardy korun na dohled nad zamýšlenou výstavbou nové linky pražského metra se vrací znovu na začátek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže seznal, že pražský dopravní podnik bez vysvětlení vyřadil ze soutěže firmu, která nabízela nejnižší cenu. Zatímco firmy Metroprojekt a Sudop nabídly dopravnímu podniku za vyprojektování zamýšlené trasy D 490, respektive 470 milionů korun, vyřazená společnost Mott MacDonald chtěla za projekt pouhých 390 milionů. Úřad tak s desítkami miliard operujícímu pražskému dopravnímu podniku připomněl často zapomínanou skutečnost, že na ceně záleží.

Soud bude poprvé řešit stalking
V brněnské vazbě čeká na soud první obviněný za nebezpečné pronásledování neboli stalking. Za několikaměsíční neustálé obtěžování, útoky a hrubé nadávání na veřejnosti hrozí muži nejvýše jeden rok, soud ho ale může poslat za mříže až na osm let i za vydírání a týrání přítelkyně. Mezi trestné činy byl stalking zařazen až letos novelou trestního zákona, předtím tento delikt právo neznalo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pecina na kandidátku, Zubová ven

Z rozhodnutí pražské ČSSD povede její kandidátku do sněmovny současný ministr vnitra Martin Pecina. Na kandidátce naopak končí bývalá poslankyně Strany zelených Olga Zubová. Vedení ČSSD se teď snaží protlačit do čela kandidátek své ministry úřednické vlády, kteří se podle průzkumů těší vysoké popularitě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Spor šéfa NKÚ s poslanci se vyostřuje

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček podal minulý týden trestní oznámení na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala. Zároveň podal návrh na jeho kárné řízení, důvodem je odmítnutí spolupráce při kontrole hospodaření NKÚ. Spor šéfa NKÚ a poslanců, který začal před rokem, když poslanci kritizovali Dohnalovo plýtvání v úřadě, se tak vyostřuje. Konflikt pokračuje také kvůli pokutě, kterou Dohnalovi udělili poslanci, když je v prosinci nevpustil do svého úřadu. Šéf NKÚ se proti ní odvolal, kontrolu podle něj totiž neupravuje žádný zákon. Za kauzou pravděpodobně stojí pokus o politizaci úřadu a možná dohoda o rozdělení vlivu ODS a ČSSD mezi Nejvyšší kontrolní úřad a Úřad na ochranu osobních údajů.

Prokurátorka Brožová-Polednová zůstane ve vězení
Bývalá prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová zůstane ve vězení. Rozhodl o tom královéhradecký soud, který projednával její žádost o přerušení trestu kvůli nejasnostem, zda se jí týkají amnestie z let 1953, 1955 a 1990. Brožová-Polednová si už odpykala rok ze svého šestiletého trestu za podíl na justiční vraždě Milady Horákové.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kocáb dál ve vládě

Ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb zůstane ve vládě. Premiér Jan Fischer nepřijal jeho rezignaci, kterou Kocáb nabídl kvůli tomu, že média píší o jeho rodinných záležitostech. Premiér podle vyjádření svého mluvčího respektuje soukromí členů vlády. Deník Blesk minulý týden uvedl, že ministr má poměr se svou tiskovou mluvčí Lejlou Abbasovou. Ta mezitím podala na ministerstvu výpověď.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vlajka pro Tibet

Stovky českých obcí, institucí i soukromníků vyvěsily tibetské vlajky. Akce se koná na podporu Tibeťanů už šedesát let okupovaných čínským komunistickým režimem. Vlajku vyvěsili na budově českého parlamentu i poslanci Strany zelených. Ke zlosti předsedy sněmovny Miloslava Vlčka – ten sice podle svých slov Tibeťanům fandí, ale vlajku by nevyvěšoval.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2010 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout