Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Za realistickým idealismem

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na začátku roku 2010 nemáme vlastně ani tak multipolární jako spíše bezpolární svět

Islámský terorista, který se pokusil zničit letadlo nad Detroitem, způsobil záblesk iluze, že vše je opět jasné. Dekáda mohla skončit dalším 11. zářím. Takže měl George Bush nakonec pravdu a „válka proti teroru“ je hlavním bojem naší doby?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pokud ano, co v takovém případě s klimatickými změnami? A s faktem, že miliarda lidí žije méně než z jednoho dolaru na den? A s šířením nukleárních zbraní, hrozbou světové epidemie, krizí globálního kapitalismu? O věčném riziku války mezi státy, ke které dochází vždy, když na scénu přicházejí nové mocnosti, ani nemluvě?

Když na mě prodavač časopisu bezdomovců The Big Issue (Velký problém) pokřikuje na křižovatce „Velký problém! Velký problém!“, mám chuť říct: „Ano, ale který máte na mysli?“ Islámský terorismus je velký problém. Bude trvat dlouho, než se podaří snížit jeho hrozbu na snesitelné minimum, a bude si to vyžadovat propracovanější taktiku, než jakou jsme předvedli v posledním desetiletí. Jenže problém dekády, která právě začíná, spočívá v tom, že je tady další tucet problémů gigantických rozměrů, které ohrožují svobody a způsob života, na které jsme si zvykli především v rozvinutých liberálních demokraciích.

Rozptýlení moci
Tak či onak,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].