Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Výzvy roku 2010

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V roce 2007 odstartovala finanční krize, v následujícím roce problémy vyvrcholily, loni se svět začal vzpamatovávat. Co nás čeká letos? Kocovina z nepovedeného večírku by měla dále ustupovat a s čistějšími hlavami se budeme vypořádávat s otázkou jak dál?. Klíčových témat je několik.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Finanční svět čeká těsnější kazajka. Hedgeové fondy, speciální investiční vehikly komerčních bank nebo investiční banky – to jsou hlavní hráči nedávno zrozeného stínového bankovnictví, které až dosud fungovalo bez regulace, bez záruk, bez stability. Právě s ním se bude muset mezinárodní regulace vypořádat. Nemusí to být cestou zregulování všeho, ale spíše jasnou definicí, co může a nemůže ten, za nímž stojí veřejné záruky, a kde začíná kasino, v němž můžete přijít o všechno snadno a rychle.

Veřejné finance budou dalším klíčovým tématem příštího roku. Řecko je vrcholem ledovce, pod hladinou roste mnohonásobně větší masa dluhů, které mohou některým dalším státům přerůst přes hlavu. Veřejné finance pomohly zacelit rány při finanční krizi a recesi, nyní se ale samy stávají zdrojem nestability. Státy přicházející na trh s čím dál větším prosíkem zároveň ztrácejí svou suverenitu. Politici mohou slibovat modré z nebe, opratě budou stále více držet finanční trhy.

Dlouho se mluví o tom, že by se měly zmírnit globální obchodní a finanční nerovnováhy. Číně se dlouho tolerovalo, že drží záměrně podhodnocený kurz jüanu, mezitím se z Číny stala ekonomická velmoc, která se nedá umravnit obchodními sankcemi. Nicméně i s volně plovoucím kurzem není vyhráno. Ve hře jsou rozdílné míry úspor a populační vývoj, jež určují dlouhodobý ekonomický růst a ovlivní také bilanci obchodních a finančních toků ve světě. Konec čínské politiky ožebračování ostatních však může alespoň částečně přispět ke stabilnějšímu světu.

Letošní rok byl také rokem debat o smyslu a základních paradigmatech ekonomie. Finanční krize zničila některé teorie, jiné silně nabourala, ale přinesla také řadu nových podnětů. Možná je to trochu symbolické, že nedávno zemřel otec současného hlavního proudu ekonomie Paul Samuelson. S kolegy přispívajícími do tohoto sloupku jsme se snažili některá témata přinést čtenářům Respektu. Řada dalších na své zpracování čeká. Vzhůru do dalšího roku.

Autor je hlavním analytikem Patria Finance.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2010 pod titulkem Výzvy roku 2010