Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsme pojistka

  • Autor: Matěj Stránský
• Autor: Matěj Stránský

Němci je svého času zařazovali v anketách o nejvíc fascinujících jevech hned na druhé místo – za Boha. V Česku před deseti lety málem zaniklo, zdálo se, že tu nikoho nezajímá. V současnosti ale hnutí Greenpeace zažívá v zemi Václava Klause renesanci a šlape na paty nejmocnějším hráčům. Jan Piňos je jednou z jejich nejviditelnějších postav. Bývalý státní úředník, a dokonce zvažovaný kandidát na ministra do Tošovského vlády dnes raději leze na střechu Úřadu vlády a v rozhovorech pečlivě hlídá, co řekne a jaké „předá poselství“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Před Vánocemi se na prvních stranách českých novin objevila zvláštní zpráva: obyvatelé Mikronésie napsali stížnost české vládě kvůli elektrárně v Prunéřově. Jak se vám to povedlo zorganizovat?

Kořeny toho případu sahají do doby, kdy se Greenpeace začalo zabývat ochranou klimatu a navázalo spolupráci s Asociací malých ostrovních států, pro které změna klimatu znamená největší nebezpečí. A když jsme se kvůli emisím oxidu uhličitého začali zabývat problematikou rekonstrukce největší české uhelné elektrárny v Prunéřově, tak jsme zjistili, že jde o rekonstrukci zásadní. V takovém případě ale zákony Evropské unie požadují, aby byly použity nejlepší možné technologie spalování uhlí. ČEZ se ale snaží tuhle právní normu obejít a tvrdí, že jde jen o menší stavbu. Tím by dosáhl účinnosti o šest procent menší než u nejlepší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].