Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Důchody v presu

Skutečné důchodové reformy se možná nakonec dočkáme. Nebo přinejmenším pokusu o ni. Minulý týden totiž vláda posvětila myšlenku takzvané třetí fáze důchodové reformy a otevřela tak cestu ke vzniku „soukromých penzí“. O návrhu zákona by měla jednat letos v červenci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Soukromé penze nevyměníme za státní jistotu. (Sociální demokraté Paroubek, Hašek a Sobotka) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Soukromé penze nevyměníme za státní jistotu. (Sociální demokraté Paroubek, Hašek a Sobotka) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Skutečné důchodové reformy se možná nakonec dočkáme. Nebo přinejmenším pokusu o ni. Minulý týden totiž vláda posvětila myšlenku takzvané třetí fáze důchodové reformy a otevřela tak cestu ke vzniku „soukromých penzí“. O návrhu zákona by měla jednat letos v červenci.

Co to je opt out

Znamená to podstatný zásah do státního penzijního systému penzí, který se zatím měnil jen kosmeticky, například že se prodlužoval věk odchodu do důchodu. Nebyl to zrovna populární krok, přestože kromě jiného souvisel s vítaným prodlužováním délky života.

Myšlenka „soukromých penzí“ mění dlouholetý princip, podle něhož dnes celou výši povinného odvodu na důchodové spoření platíme státu, který potom rozhoduje o tom, komu jak velkou penzi vyplatí (jedinou možností soukromně vylepšit svou penzi bylo dobrovolné připojištění). Nový princip umožňuje, aby ti, kteří budou chtít ze státní péče částečně vystoupit (proto tak zvaný opt out), mohli jistou sumu z povinného spoření vložit do penzijních fondů spravovaných soukromými institucemi. Rozhodovali by také o způsobu, jakým tyto peníze investovat a jakým jim bude vyplácena tato část penze, až půjdou do důchodu.

Ve skutečnosti tedy jde o to, že se lidé budou moci vyvázat ze státního penzijního systému a umístit část peněz, které mu dnes povinně odvádějí, na finanční trh podle vlastní vůle. To je revoluční myšlenka.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].