Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

David a Goliáš

Intelektuální Rocky. Tak s nadsázkou definoval příběh filmu Duel Frost/Nixon jeho scenárista a autor divadelní předlohy Peter Morgan. Snímek hollywoodského veterána Rona Howarda, ucházející se o pět Oscarů, se opravdu opírá o jasnou paralelu mezi politikou a boxem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co to ten Prohnaný Dick plácá? - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Co to ten Prohnaný Dick plácá? - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Intelektuální Rocky. Tak s nadsázkou definoval příběh filmu Duel Frost/Nixon jeho scenárista a autor divadelní předlohy Peter Morgan. Snímek hollywoodského veterána Rona Howarda, ucházející se o pět Oscarů, se opravdu opírá o jasnou paralelu mezi politikou a boxem. Jen se tu místo pravými háky útočí nečekanými otázkami a rány pod pás nahrazují znervózňující osobní poznámky na adresu protivníka pár sekund předtím, než se rozsvítí červené světlo na kameře.

Opojná chuť moci

Vyprávění se točí kolem série televizních interview, které vedl britský moderátor a bavič David Frost (Michael Sheen) s bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem (Frank Langella) necelé tři roky po jeho neslavném odchodu z funkce. Improvizované televizní studio v domě republikánského politika Smithe slouží jako ring, v němž z odlišných pohnutek bojují dva podobně ctižádostiví soupeři.

Podceňovaný outsider Frost chce zazářit ve Spojených státech, kde mu zrušili kvůli malé sledovanosti pořad. Vsadí vše na jedinou kartu a vloží peníze do riskantního podniku – zaplatí si sérii rozhovorů s nenáviděným politikem, který se kromě zřídkavých vystoupení na obskurních kongresech drží v ústraní v luxusní kalifornské vile. Život v mediálním stínu už Nixona začíná nudit a nabídka na televizní comeback se zdá být dobrou příležitostí, jak dát o sobě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].