Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Pichlík a Kubice před soudem

Zdeněk Pichlík, ještě před pěti lety šéf pražské kriminálky, přišel minulý týden k soudu jako muž obžalovaný z pomoci zločincům. Z původního rozsáhlého vyšetřování pražských policejních špiček v tom zůstal sám a stal se symbolem korupce v policejní práci. Rozsudek však nepadl.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „To není pro uši veřejnosti.“ (Šlachta) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: „To není pro uši veřejnosti.“ (Šlachta) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Zdeněk Pichlík, ještě před pěti lety šéf pražské kriminálky, přišel minulý týden k soudu jako muž obžalovaný z pomoci zločincům. Z původního rozsáhlého vyšetřování pražských policejních špiček v tom zůstal sám a stal se symbolem korupce v policejní práci. Rozsudek však nepadl. Protože se nedostavili Pichlíkovi komplicové, soudce odročil jednání a starší pán v tmavém obleku mohl jít domů. Devět dnů poté, tuto středu, bude u jiného pražského soudu stát jiný policista. Jan Kubice, který se stal naopak symbolem boje proti gangsterům, bude čelit žalobě sociálnědemokratické strany. ČSSD obviňuje bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), že ve své předloňské zprávě pošpinil její dobré jméno naznačením kontaktů mezi partajními špičkami a zdejším podsvětím. Za jednoho ze zloduchů je v tzv. Kubiceho zprávě označen i Pichlík. A to není jediný zajímavý či pozoruhodný průsečík, kterým se zpráva v poslední době stala.

Do podsvětí bez mapy

Minulý pátek byl závěrečným dnem ve funkci pro šéfa protikorupční policie Jiřího Nováka. Naopak na pražském vrchním státním zastupitelství zasedla do křesla ředitelky odboru dohlížejícího na vyšetřování organizovaného zločinu a korupce Marcela Kratochvílová. A během oslav ročních narozenin nového vedení ÚOOZ oznámili detektivové, že se dali znovu do vyšetřování vraždy

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].