Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Byla to dobrá koupě

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S Janem Skřivánkem o Rathově nákupu středověké iluminace

Hejtman David Rath získal pro Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře středověkou knižní iluminaci zobrazující těžbu stříbra ve městě, kde sídlí obdarovaná instituce. Na aukci v londýnské síni Sotheby’s za ni kraj zaplatil 17,1 milionu korun. Jak se na nákup dívá historik umění a šéfredaktor časopisu Art & Antiques Jan Skřivánek?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Je dobře, že Středočeský kraj iluminaci koupil?

Komentáře, které říkají, že to bylo drahé, mi přijdou mimo mísu. Je to unikátní věc evropského významu, takhle rozměrná malba zachycující každodenní středověký život u nás, nebo tedy jeho specifickou tvář, těch moc není. Kvalita malby je navíc jako na Brueghelových obrazech, v našich sbírkách podobnou věc nenajdete. V Kutné Hoře si teď budete moci v muzeu stříbra zajít do zachovaných slojí, a pak si v galerii na malbě ověřit, jak to tehdy fungovalo. A pro město to funguje i jako PR středočeské galerie, která svou budovu otevře v květnu. Je to lepší než vyhodit pár milionů za reklamní kampaň od agentury.

Nemělo by se o podobné nákupy spíš starat ministerstvo kultury?
Mělo. Ale to je spíš výtka vůči ministerstvu než Středočeskému kraji. Podle mě je však dobře, že to koupil právě kraj, v Praze by to byla jedna věc z mnoha, která by trochu zapadla.

Jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].