Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt - Despekt

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

RESPEKTJestřábi ze Strakovky

Politici sice amerického prezidenta Obamu zřejmě nepotěší nenavýšením naší afghánské mise, ale alespoň jsme si doma udělali trochu pořádek. Až dosud se tu vysílání vojáků schvalovalo z roku na rok. Nebylo přitom moc jasné, čeho přesně chceme pod Hindúkušem dosáhnout a zda to „tentokrát“ už není naposledy. Kabinet teď přijal strategii, která to mění. Vyplývá z ní, že v Afghánistánu se soustředíme na výcvik tamní policie a rekonstrukci země. A že zároveň v zemi zůstaneme několik let, přičemž mise by se měly schvalovat v dvouročním cyklu, aby rozhodování o nich nebylo předmětem tak ostrého politického boje. souhlasili poslanci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

DESPEKTPodivné medaile

Vyznamenání by se měla udělovat někomu, kdo se nějak vyznamenal. A pokud to není zjevné na první pohled, pak by měl vyznamenávající přesvědčivě vysvětlit, čím se vyznamenaný zasloužil. Nic z toho nesplnil ministr obrany Martin Barták, když vedle ocenění hrdinů protinacistického boje rozdal armádní medaile poslancům, řediteli BIS či třeba jistému

Jindřichu Forejtovi

. Pokud vám jeho jméno nic neříká, tak je to šéf hradního protokolu, který proslavil tím, že navzdory přesně opačnému cíli své práce bývá vidět na téměř každé fotografii státníků, kteří na Hrad zavítají. Sám ministr a ani ocenění pak nejsou schopni výběr vysvětlit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2009 pod titulkem Respekt - Despekt