Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zbabělci

Lidská tragédie spočívá v tom, že ať se jakkoliv snažíme, nakonec zůstáváme vždycky sami. Těmito slovy popsal téma svého nejslavnějšího románu Nouzový východ z roku 1961 americký prozaik Richard Yeats. O pozapomenutého kronikáře eisenhowerovské éry se zvedla nová vlna zájmu na přelomu milénia. A stejnojmenný filmový přepis depresivní sondy do zaběhlého stereotypu manželského páru, brzděného v rozletu nejen ubíjejícím prostředím, ale i vlastní konformitou, na sebe nenechal dlouho čekat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pojďme promarnit náš potenciál. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Pojďme promarnit náš potenciál. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Lidská tragédie spočívá v tom, že ať se jakkoliv snažíme, nakonec zůstáváme vždycky sami. Těmito slovy popsal téma svého nejslavnějšího románu Nouzový východ z roku 1961 americký prozaik Richard Yeats. O pozapomenutého kronikáře eisenhowerovské éry se zvedla nová vlna zájmu na přelomu milénia. Časopis Time jeho debutovou novelu před čtyřmi lety zařadil mezi stovku nejlepších próz minulého století. A stejnojmenný filmový přepis depresivní sondy do zaběhlého stereotypu manželského páru, brzděného v rozletu nejen ubíjejícím prostředím, ale i vlastní konformitou, na sebe nenechal dlouho čekat.

Hypotéka na předměstí

Třicátníci Frank (Leonardo DiCaprio) a April (Kate Winsletová) Wheelerovi jsou obyčejní zbabělci, plácající se bezcílně životem. Neúspěšná, netalentovaná herečka a kancelářský kádr, který utápí svůj údajný potenciál ve firmě, v níž promarnil svá nejlepší léta jeho otec, si koupí pěkný velký dům se zahradou a brzy si pořídí dvě děti. Za fasádou příkladného manželství se odehrávají neustálé spory, které by měl překonat Aprilin nápad opustit Connecticut a vydat se žít do Paříže. Plán ovšem jen vyvolá další partnerské rozbroje, které nakonec rozbijí milosrdný sebeklam inteligentního mladého páru: totiž iluzi, že se něčím liší od svého tuctového okolí.

DiCapriovi a Winsletové, kteří se spolu jako partneři poprvé a do této doby naposledy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].