Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Robert Murdoch se rozhodl vyhlásit válku internetovému vyhledavači Google, který prý krade obsah novin. Za přístup ke zprávám se má platit a jeho konkurenti budou prý muset „sami platit za více reportérů a kvalitních novinářů“.

Kromě toho se minulý týden objevily konkrétní návrhy konkurenčního vyhledavače Bing společnosti Microsoft. Microsoft hodlá zaplatit různým vydavatelům za to, že se od vyhledávacího soustrojí Googlu odříznou. Microsoft jedná s Murdochovou News Corporation (The Wall Street Journal, The Times, The Sun atd.), ale také třeba s agenturou AP.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Je možné, že mediální svět se blíží pomyslné křižovatce. Posunou-li Murdoch a Microsoft konkurenci vyhledavačů na vyšší úroveň (za přestup se budou platit velké peníze), může to pomoci zachránit novinové vydavatele a nahradit jim příjmy z uvadajících tištěných médií. Ještě totiž nikdo nezkonstruoval spolehlivý obchodní model, který by dokázal nahradit propad obratu tzv. printu. Google se ale určitě nevzdá snadno.

Jeden z arabských emirátů, konkrétně Dubaj, požádal věřitele o odklad splátek dluhu ve výši 60 miliard dolarů. Burzy po celém světě se otřásají.

Oceňuji postřeh rubriky Lex Financial Times, že to celé asi souvisí s výškou. Babylonská věž měřila podle všeho okolo dvou set metrů a její pád předznamenal pád celé říše. Když byly v malajsijském Kuala Lumpuru postaveny Petronas Towers, tehdy největší věže na světě, přišla v roce 1997 tzv. asijská krize. Když Dubaj dokončuje největší věž na světě – Burj Dubaj – o výšce 810 metrů, stane se novým Islandem.

Možná nejde tolik o výšku, ale o rozšiřování rezidenčních staveb a pláží do moře. O obrovských komplexech ve tvaru palmy jsem nedávno zhlédl film na kanálu Discovery a megalomanštější načančanost a nabubřelost jsem v životě neviděl.

Možná by se ale finanční bubliny daly kromě soupeření ve výšce předvídat i účastí celebrit. Do nemovitostí v Dubaji investoval leckdo – od Davida Beckhama po Brada Pitta.

Bude také zajímavé vidět, jak to vlastně zase slavní bankéři počítali. Ekonomika Dubaje s ročním výkonem 75 miliard dolarů měla do roku 2011 splatit dluhy za 22 miliard dolarů. Že by všichni spoléhali na to, že když na to přijde, splatí všechno sousední emirát Abú Dhabí, který disponuje suverénním fondem ve výši 320 miliard dolarů? Možná že ty Spojené emiráty nejsou nakonec tak spojené, jak si všichni mysleli.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].