Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Sametový mýtus

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kde hledat pravý odkaz listopadu 1989? 

Média jsou plná článků a reportáží o událostech roku 1989. Přesto ale vše zůstává jaksi na povrchu. Přitom je stále naléhavější, abychom konečně odmítli český „listopadový mýtus“. Zkusme se proto zamyslet nad tím, proč vlastně představuje problém a jak lze chápat dědictví listopadu 1989.

Kýčovitý příběh
Definujme nejprve listopadový mýtus (v souladu s tím, jak mýty chápou antropologové) jako příběh, který si česká společnost vypráví o svém „novém“ počátku, tedy o událostech konce roku 1989, jejich příčinách a smyslu. Podstatné je, že mýtus v takovémto pojetí má nejen pomoci osvětlit minulost, ale je zároveň mocnou silou při utváření budoucnosti.

Především si myslím, že česká společnost ve svém výkladu listopadu již od počátku propadla nebezpečí klamné dějinné mytologie. Vytvořila sebeoslavný kýčovitý mýtus (jak jsme to „cinkáním klíčů“ slavně vyhráli), který vycházel z falešného uspokojení ze snadné změny režimu a ze lživého pohledu většinové společnosti na sebe sama. Hlubším důvodem, který přivedl lidi na náměstí, však nebyly (do té doby se neprojevující) občanské ctnosti a demokratické hodnoty, ale konzumerismus. Komunistický režim byl odmítnut hlavně proto, že (výměnou za poslušnost) přestal být schopen poskytovat slibovanou spotřební úroveň. Ve skutečnosti tedy (jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].