Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Hrozí prasknutí další bubliny na akciových trzích?

Markéta Šichtařová • Autor: Archiv autorky
Markéta Šichtařová • Autor: Archiv autorky
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka Next Finance

Ano, riziko je velké. Akciové trhy rostly už v okamžiku, kdy ještě ani nebylo dosaženo dna krize! USA stejně jako EU oddlužením zadlužených a ztrátových podniků „vysvětlily“ všem velkým bankám i podnikům, že hazardovat se vyplácí, protože kdo hazarduje, má státní pomoc v kapse. Vlády zachránily před bankrotem předlužené podniky, aby tento dluh vzaly samy na sebe. Centrální banky lijí do ekonomik peníze, které ženou vzhůru akciové indexy – a ty už znovu vytváří novou bublinu, která obvykle předchází krizi. A není to bublina jediná. Svět se snaží léčit hospodářskou krizi regulací, přičemž s každou novou regulací se víc blíží k okraji propasti: vytváří ideální živnou půdu pro brzké opakování ještě hlubší finanční krize.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

KLÁRA HÁJKOVÁ

náměstkyně ministra financí

Akcie posílily díky mimořádným opatřením, kterými se podařilo odvrátit kolaps finančních trhů. Po stabilizaci paniky tak došlo k více než padesátiprocentnímu růstu hlavních akciových indexů. Mírná korekce tak nebude neočekávaná. Je však možné, že investoři přeceňují délku, intenzitu a účinek vládních podpor a monetárního uvolnění, které zatraktivňuje rizikovější investice. Státní rozpočty se budou muset brzy umravnit a není jasné, jak se s tím reálná ekonomika vyrovná. Pokud dobře, můžeme maximálně očekávat technické korekce. Pokud ne, propady mohou být horší.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MICHAL BROŽKA

analytik Raiffeisenbank

V budoucnu vždy bude hrozit prasknutí bubliny s rizikem negativního dopadu na reálnou ekonomiku. Tato moudrost nám ale moc nepomůže. Otázkou je, kdy praskne, při jakých úrovních a odkud „to“ přijde. Další bublinou může být zelená energie, Čína, zlato či dluhopisy. Americký akciový index S&P500 od března vzrostl o 50 %, což navozuje obavy už teď. Na druhou stranu podhodnocení akcií v době vrcholu finanční krize bylo enormní. Hospodářská politika snahou o obnovení růstu možná zadělává na další bublinu, ale klíčové bude, jak se tvůrci hospodářských politik zachovají v dalších, pokrizových letech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

PETR SKLENÁŘ

ekonom Atlantik finanční trhy

Akcie jsou rekordně drahé v porovnání k ziskům firem. Vzhůru letí i komodity bez ohledu na vysoké zásoby a utlumenou spotřebu. Vysoké ceny zdobí i dluhopisy. Jedním z faktorů tohoto stavu je záplava likvidity, kterou přinesla kombinace masivních monetárních a fiskálních stimulů. Tyto kroky ovšem přináší dvě základní rizika. Může dojít k nafouknutí bublin u části aktiv a ekonomika se zlomí zpět do recese. Druhým rizikem je přelití stimulů ve vysokou inflaci. Zatím nejsme ve stavu bublin, ale riziko jejich nafouknutí není malé. I proto je cena zlata, pojistky proti řadě rizik, na historickém maximu.

Více na str. 32 - 33.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2009 pod titulkem Anketa: Hrozí prasknutí další bubliny na akciových trzích?