Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Otevřela se nám cesta k tomu, abychom sestavili rozpočet, který zamezí neslýchaným problémům, kterým bychom čelili v budoucnu.“
Premiér Jan Fischer po schválení úsporného rozpočtového balíčku

Poslanci schválili úsporný balíček
Jen s mírnými změnami schválili poslanci návrh ministra financí Eduarda Janoty na úsporná opatření pro příští rok. Deficit státního rozpočtu by se tak měl udržet těsně pod hranicí 163 miliard korun. V rámci vyjednávání kompromisu s ODS nakonec sociální demokraté ustoupili od požadavku na zvýšení podpory v nezaměstnanosti, který dohodu do poslední chvíle ohrožoval. Oproti původnímu vládnímu návrhu poslanci odmítli snížení rodičovského příspěvku nebo dávek pro handicapované i vyšší zdanění pro lidi s příjmy nad 145 tisíc korun měsíčně. Proti balíčku tak nakonec hlasovali pouze komunističtí poslanci. Premiér Jan Fischer po hlasování prohlásil, že schválení vládního návrhu považuje za vyjádření důvěry svému kabinetu a začne připravovat program vlády na období do konání voleb na jaře příštího roku.

Úřady zakázaly vyhošťování cizinců
Právo zvítězilo nad zájmy úřadů. Úřady minulý týden pozastavily vyhošťování Vietnamců a Mongolů, vracet zpět do vlasti by se měli už jen ti, kteří obdrží konečné soudní rozhodnutí. Vietnamské velvyslanectví i jednotlivci si předtím stěžovali na dosavadní postup cizinecké policie, která posílala domů i ty imigranty, kteří se odvolali u soudu. Ministerstvo vnitra už muselo kvůli nezákonnému postupu zaplatit odškodnění ve výši několika desítek tisíc korun čtyřem mongolským dělníkům. Další žaloby se chystají.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Patříme k největším škůdcům na Zemi

Češi patří k zemím, které nejvíce zatěžují planetu. Podle nejnovějšího žebříčku Světového fondu na ochranu přírody je Česká republika na 14. místě mezi těmi státy, které zanechávají na Zemi největší ekologickou stopu. Může za to náš životní styl nešetrný k životnímu prostředí, ale i skutečnost, že většinu elektrické energie vyrábíme v uhelných elektrárnách. Pro trvale udržitelný rozvoj planety má každý člověk k dispozici 2,1 globálního hektaru na rok, Češi podle statistiky potřebují ke svému životu přes pět hektarů. Nejvíc Zemi škodí Spojené arabské emiráty, nejmenší ekologickou stopu zanechávají chudé země jako Angola nebo Afghánistán.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Cameron žádá pozdržet Lisabon

Britský list Daily Mail informoval o dopisu šéfa britských konzervativců

Davida Camerona

Václavu Klausovi. Horký kandidát na post britského premiéra v něm Klause vyzývá, aby počkal s podpisem Lisabonské smlouvy. Plánuje totiž, že v případě volebního vítězství na jaře příštího roku vyhlásí v Británii k Lisabonské smlouvě referendum. Aby mohl referendum vyhlásit, nesmí být ovšem smlouva definitivně schválena. A tak se pro něj Klaus stává klíčovým spojencem

Vzniká koalice za účast žen v politice
Sdružení Fórum 50 %, které prosazuje rovné příležitosti pro ženy a muže, ohlásilo vznik koalice prosazující vyšší zastoupení žen v české politice. Z analýzy aktuálních kandidátních listin parlamentních stran totiž vyplývá, že zastoupení žen v českém parlamentu by po příštích volbách mělo ještě klesnout. Se současným přibližně patnáctiprocentním zastoupením žen ve sněmovně přitom už nyní patříme v celosvětovém srovnání na 65. místo, například za Turkmenistán, Slovensko nebo Ekvádor. Fórum 50 % navrhuje třicetiprocentní kvótu pro zastoupení žen či mužů na kandidátních listinách, tj. aby v každé trojici kandidátů museli být zástupci obou pohlaví. Podporu koalici zatím vyjádřili například spisovatelka Tereza Brdečková, senátorka Alena Gajdůšková nebo eurokomisař Vladimír Špidla.

Plagiátorství na právech v Plzni
Praktiky na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni začne prošetřovat policie. Minulý týden vyšlo najevo, že proděkan fakulty Ivan Tomažič ve své disertační práci opsal několik desítek stran z jiných odborných textů, děkan Jaroslav Zachariáš i proděkan Milan Kindl ho však brání. Vysvětlují to záměrem odhalit člověka, který z fakulty vynáší interní informace. Pravděpodobně se jedná pouze o vrchol ledovce, po zveřejnění případu Lidovými novinami z univerzitní knihovny zmizelo dalších 35 disertačních prací.

Spory kolem Czech Coal
Pozdvižení v energetickém byznysu způsobil bývalý spolumajitel severočeských uhelných dolů vlastněných společností Czech Coal. Ačkoli Antonín Koláček na začátku loňského roku prodal svůj podíl ve společnosti, v posledních dnech začal vyjednávat o prodeji svého bývalého podílu společnosti ČEZ. Umožňuje mu to speciálně uzavřená smlouva. ČEZ podle zdrojů deníku MF Dnes však Koláčkovu nabídku za cenu 50 miliard zatím odmítá. Zároveň ale v posledních letech ČEZ vede s Czech Coal válku o ceny uhlí, které potřebuje na provoz svých uhelných elektráren. Získat podíl v těžařské firmě by se ČEZ hodilo. Motivace Antonína Koláčka jsou nejasné. Za nákup severočeských dolů na začátku 90. let je vyšetřován švýcarskou prokuraturou a je možné, že ho Švýcaři obviní z podvodů. Prodejem podílů v dolech mocné polostátní firmě ČEZ by si Koláček vytvářel krytí před spravedlností.

Benedikt XVI. Foto: Matěj Stránský • Autor: Matěj Stránský
Benedikt XVI. Foto: Matěj Stránský • Autor: Matěj Stránský

Tři dny s papežem

Sošku Pražského Jezulátka obdaroval zlatou korunkou, promluvil k davům v Praze, Brně a Staré Boleslavi, setkal se s akademiky, politiky a zástupci nekatolických církví. Benedikt XVI. se vyhnul citlivým politickým tématům, jako je třeba neexistující mezinárodní smlouva, kterou na rozdíl od všech ostatních evropských států nemá Česko s Vatikánem uzavřenou. Mluvil hlavně o katolickém křesťanství, které je podle něj jediným správným zdrojem mravní síly pro člověka. Předpokládá se, že představitel všech katolíků přijel prověřit budoucího pražského arcibiskupa, jenž nahradí odstupujícího

Miloslava Vlka

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Smrt při lovu holubů

Policisté vyšetřují tragické úmrtí čtrnáctiletého chlapce, kterého zastřelil jeho otec loveckou brokovnicí. Otec a syn vyrazili na lov holubů do slunečnicového pole u obce Hoříkovice na Plzeňsku. Muž zřejmě ztratil přehled o tom, kde ve vzrostlém poli se jeho syn pohybuje, a omylem ho brokovnicí střelil do hlavy. Podle údajů Českomoravské myslivecké jednoty končí v průměru dva hony těžkým zraněním nebo smrtí..

Poslanec Šustr rezignuje
Poslanec Ladislav Šustr (nestraník na kandidátce TOP 09) oznámil, že rezignuje na poslanecký mandát a členství v dozorčí radě Sazky. Reagoval tak na odhalení MF Dnes, že je za peníze ochoten slíbit ovlivnění zákona ve prospěch sponzora (redakce vyslala svého člověka, aby v roli majitele neexistující sítě heren Jackpot nabízel politickým stranám milion korun za to, že v parlamentu zabrání přijetí novely zákona o loteriích). TOP 09 Šustra vzápětí vyškrtla z kandidátky. V testu neobstáli ani další strany – komunisté (jednal za ně místopředseda strany Dolejš) slíbili, že majiteli herny „pomohou“, na jednání s ním přistoupili i politici ODS, ČSSD a lidovců. Pouze strana zelených nabídku ihned odmítla.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout