Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Už se na to neumírá

Česko se v léčbě rakoviny posunulo za poslední léta mílovými kroky kupředu. Úspěch přitom nespočívá jenom v přístrojích za desítky milionů korun, ale také v psychologické podpoře pacientů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Dnes už je všechno jinak. (Primář Vaňásek) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Dnes už je všechno jinak. (Primář Vaňásek) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

V debatě nad tím, kdo bude nový šéf zdravotnictví a jaký tým si s sebou na ministerstvo přivede, to skoro zaniklo. Ale je to důležitá zvěst. V Česku se zmenšil počet špičkových lékařských center, kde se mají léčit nejtěžší formy obávané civilizační nemoci zvané rakovina. Jako všechny škrty ve zdravotnickém rezortu i tenhle vyvolává emoce. Podle odborníků se ale koncentrace drahé a vysoce expertní lékařské péče do několika málo center osvědčila a prospěje především pacientům. Už teď je patrné, že se Česko v léčbě rakoviny posunulo za poslední léta mílovými kroky kupředu. Úspěch přitom nespočívá jenom v přístrojích za desítky milionů korun, ale také v psychologické podpoře pacientů.

Všechno je jinak

Oči lidí usazených na polstrovaných sedačkách jsou přilepené na velkoplošnou plazmovou obrazovku, na které právě běží televizní seriál o neúplatné soudkyni Amy. A ty, které nebaví televize, si prohlížejí informační panely společnosti Greenpeace rozvěšené podél stěn. Že jsme v čekárně onkologické ambulance v Pardubicích, kam většina lidí přišla podstoupit ozařování zhoubných nádorů, tu připomínají jenom nápisy na dveřích, které varují před nebezpečnými dávkami paprsků gama. A také panel s fotografiemi členů lékařského týmu. Jeho šéf Jaroslav Vaňásek nás hrdě provází po jednotlivých místnostech s přístroji kosmického vzhledu a pro laika poněkud záhadných názvů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].