Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč je těžké sehnat sedmidenní dálniční známky?

Na konci prosince jsme nikde nemohli sehnat sedmidenní dálniční známky za 200 korun.

Na konci prosince jsme nikde nemohli sehnat sedmidenní dálniční známky za 200 korun. Po dlouhém hledání jsme pro naše přátele ze zahraničí museli koupit známku roční za tisíc korun, aniž by ji chtěli a potřebovali. Pracovníci čerpacích stanic nám ale tvrdili, že sedmidenních známek nebylo vytištěno dostatek. To je podle mne okrádání slušných lidí.

JANA FAŠÍNOVÁ, STONAŘOV

Ptali jsme se Martina Gonzúra, referenta agendy časového zpoplatnění ze Státního fondu dopravní infrastruktury:

Za tisk a distribuci dálničních známek zodpovídá Státní fond dopravní infrastruktury. Loni bylo sedmidenních dálničních kuponů vytištěno dostatek, za rok se prodalo více než 2,1 milionu kusů (údaje za prosinec ještě nejsou známy), do distribuce jich šlo 2,8 milionu. Jednotlivá prodejní místa mají smlouvy s distributory, tedy Českou poštou nebo Autoklubem Bohemia Assistance, a pokud na místě dálniční známky docházejí, mohou je u nich hned objednat.

Jak časté jsou tyto objednávky, záleží na uvážení konkrétního prodejního místa, které by mělo vycházet z vlastních zkušeností a aktuální poptávky. Nové kupony jsou dodány vždy do 72 hodin od objednání. Zaměstnanci Státního fondu dopravní infrastruktury provádějí pravidelné namátkové kontroly prodejních míst, kterých je v celé republice přibližně šest tisíc. V prosinci však při kontrolách žádné nedostatky zjištěny nebyly.

Důvodů, proč na některých prodejních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].